Κομισιόν: Είχαμε εκφράσει και στην Κύπρο την ανησυχία μας για τα 'χρυσά διαβατήρια'

-

«Η Κομισιόν έχει εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για τα σχήματα χορήγησης υπηκοότητας σε επενδυτές και ευθέως απέναντι στις κυπριακές αρχές», απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κύπρου για κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων.

Ο κ. Βίγκαντ υπογράμμισε ότι «παρακολουθήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη» και σημείωσε ότι «η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρη όταν έλεγε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι προς πώληση».

Το θέμα με τα διαβατήρια είχε προβάλει προ διμήνου το Αλ Ζαζιρα φέρνοντας στη δημοσιότητα ντοκουμέντα κυρίως εύπορων Ρώσων υποδίκων που είχαν πάρει την κυπριακή υπηκοότητα. Η Κύπρος τότε είχε απαντήσει πως όταν οι υπηκοότητες χορηγήθηκαν, είχε τηρηθεί το γράμμα του νόμου και κανένας δεν ήταν υπόδικος ή πάντως δεν είχε τελεσίδικα καταδικαστεί.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.