Κόντρα ΕΕ-ΗΠΑ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τα αμερικανικά εγκλήματα πολέμου

-

Ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ζήτησε από την Ουάσινγκτον να «αντιστρέψει την απόφασή της.

Οι κυρώσεις στόχο είχαν να αποτρέψουν το Δικαστήριο απο το να ελέγξει εγκλήματα πολέμου διαπραχθέντα απο τον αμερικανικό στρατό.

«Οι κυρώσεις εναντίον του προσωπικού του ΔΠΔ και των οικογενειών τους είναι απαράδεκτες και πρωτόγνωρες ως προς τη διάσταση και το περιεχόμενο τους. Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη θέση τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το Δικαστήριο από κάθε εξωτερική παρεμβολή που αποσκοπεί στην παρακώλυση της δικαιοσύνης και στην υπονόμευση του διεθνούς συστήματος ποινικής δικαιοσύνης», τόνισε. «Το ΔΠΔ πρέπει να είναι σε θέση να εργαστεί με απόλυτη ανεξαρτησία και αμεροληψία ενάντια στην ατιμωρησία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε πριν απο πέντε ημέρες διάταγμα που επιτρέπει επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων εναντίον μελών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Το μέτρο αφορά εκπροσώπους των κρατών που συνεργάζονται με το Δικαστήριο, δήλωσε ο Μπορέλ.

Με αυτή του την κίνηση ο Τραμπ επιδιώκει να αποτρέψει το Δικαστήριο να διενεργήσει έρευνα σε βάρος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ για πιθανά εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.