Κόντρα Κίνας - ΗΠΑ για την πλατεία Τιενανμέν

-

Η Κίνα καταδίκασε την «αλαζονεία» του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος είπε χθες, αναφερόμενος στην 30ή επέτειο από την καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων στην Τιενανμέν, ότι οι ΗΠΑ έχασαν έκτοτε κάθε ελπίδα περί ανοίγματος της ασιατικής χώρας.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον εξέφρασε την «έντονη δυσαρέσκειά» της για τα σχόλια του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τα οποία απέδωσε στην «προκατάληψη και την αλαζονεία» του, βλέποντας σε αυτά μια προσπάθεια ανάμιξης στις κινεζικές εσωτερικές υποθέσεις.

Οποιοσδήποτε αποπειραθεί «να εκφοβίσει τον κινεζικό λαό θα καταλήξει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα βρίσκονται στην καλύτερή τους περίοδο», σύμφωνα με το κείμενο.

Ο Πομπέο αξίωσε χθες Δευτέρα η Κίνα να απελευθερώσει όλους όσοι έχουν φυλακιστεί διότι αγωνίστηκαν εναντίον των «παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη χώρα, να δημοσιοποιήσει τον πλήρη κατάλογο όσων σκοτώθηκαν στις κινητοποιήσεις του 1989 στην εμβληματική πλατεία της κινεζικής πρωτεύουσας, αλλά και να τερματίσει «τις αντιπαραγωγικές πολιτικές που συγχέουν την τρομοκρατία με τη θρησκευτική και την πολιτική έκφραση».

Για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «το μονοκομματικό κράτος της Κίνας δεν ανέχεται καμία διαφωνία και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα όποτε αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά του». Η σκληρή τοποθέτηση του Πομπέο καταγράφηκε καθώς οι δύο χώρες το τελευταίο διάστημα εμπλέκονται σε αντεγκλήσεις για διάφορα ζητήματα κι εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσά τους.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.