Quantcast
Κόπωση οικονομική και ψυχολογική! Προς άνοιγμα της αγοράς; Και τα σχολεία; - slpress.gr

Η ασφυξία της οικονομίας αλλά και το γεγονός ότι η υπομονή του κόσμου στερεύει επιτείνουν την ανάγκη για κάποιου τύπου σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και συγκεκριμένα του λιανεμπορίου. Είναι ενδεικτικό ότι τα κλειστά καταστήματα, τα «ρολά» στο λιανεμπόριο, στοιχίζουν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα από τα 2,7 δισ. που κοστίζει το lockdown στο σύνολο των δραστηριοτήτων, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να προχωρήσει στο άνοιγμα καταστημάτων από την 1η Μαρτίου, όπως αποκάλυψε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Κάθε βήμα θα είναι προσεκτικό και έτσι ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων θα γίνεται με click away, είτε με click in shop. Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, δεν αποκλείεται να γίνει η ανατροπή και τα καταστήματα να λειτουργήσουν όπως τα σούπερ μάρκετ, μόνο με αριθμητικό περιορισμό, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.

Όπως ξεκαθαρίζεται, ωστόσο, οποιαδήποτε κίνηση απαιτεί την προηγούμενη σταθεροποίηση στα επιδημιολογικά στοιχεία και την κατάσταση στις ΜΕΘ που αυτή τη στιγμή δέχονται πίεση. Είναι ενδεικτικό ότι σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η μεταφορά σε κλίνες ιδιωτικών κλινικών ασθενών non COVID, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας προϊδέασε για ένα κρίσιμο 15νθήμερο. Το άνοιγμα των σχολείων είναι επίσης στο τραπέζι καθώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η δια ζώσης λειτουργία τους δεν αφορά μόνο το εκπαιδευτικό κομμάτι αλλά και ζητήματα ψυχολογίας για τους μαθητές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η αντιμετώπιση θα είναι συνολική ή θα εξαιρεθούν τα σχολεία τα οποία βρίσκονται στις «κόκκινες περιοχές». Οι ειδικοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, θα συζητήσουν τα ζητήματα αυτά μέσα στην εβδομάδα, με τον καθηγητή να μην αποκλείει την επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων από την 1η Μαρτίου. Ωστόσο, διαμήνυσε ότι οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και φωνές που αναφέρουν ότι είναι νωρίς για την άρση του lockdown. Ενδεικτικά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, εκτίμησε ότι δεν θα είναι καλό να υπάρξει άρση των μέτρων από 1η Μαρτίου καθώς ανέφερε ότι υπάρχει σταθεροποίηση στην Αττική, αλλά δεν θα οδηγήσει σε ικανό βαθμό αποσυμπίεσης στις 28 Φεβρουαρίου ούτε μέχρι τις 7-8 Μαρτίου. «Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μία εβδομάδα τουλάχιστον παράταση του lockdown» ανέφερε. Εξήγησε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη αναπτύσσονται αρκετά ώστε να επηρεάζουν την καμπύλη αποκλιμάκωσης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.