Κορονοϊός: Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία στο Ιράκ

-

Τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων του κορονοϊού κατέγραψε το Ιράκ από τότε που ξεκίνησε η επιδημία στη χώρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το σύστημα υγείας με κατάρρευση, καθώς τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό των ασθενών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στο Ιράκ καταγράφηκαν χθες 5.036 νέα κρούσματα covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 252.075, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 7.359.

Το υπουργείο απέδωσε την αύξηση των νέων κρουσμάτων σε «μεγάλες συγκεντρώσεις» που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα χωρίς να γίνονται σεβαστά μέτρα προστασίας, όπως η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας, κυρίως στη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής Ασούρα, της σημαντικότερης των σιιτών.

Στις 30 Αυγούστου χιλιάδες σιίτες πήγαν στο μαυσωλείο του ιμάμη Χουσέιν στην Κερμπάλα. Οι αρχές της ιερής πόλης εφάρμοσαν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, θέτοντας όρια στην πρόσβαση των πιστών στους χώρους προσευχής και κάνοντας απολύμανση, μέτρα τα οποία το υπουργείο Υγείας έκρινε ανεπαρκή.

«Αναμένουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες και φοβόμαστε ότι λόγω αυτού οι ιατρικές μας υποδομές θα χάσουν τον έλεγχο στην προσπάθειά τους να δεχθούν» τους ασθενείς, επεσήμανε το υπουργείο στη χθεσινή του ανακοίνωση. «Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό θανάτων, την ώρα που είχαμε σημειώσει προόδους τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Το ιρακινό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει προβλήματα επί δεκαετίες, με χρόνιες ελλείψεις φαρμάκων, γιατρών και κλινών λόγω της απουσίας επενδύσεων και του πολέμου. Πριν ακόμη την Ασούρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 παρουσιάζει άνοδο στο Ιράκ «με ανησυχητικούς ρυθμούς» και είχε καλέσει τις αρχές να αναλάβουν δράση.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.