Τρία ονόματα για τα Σκόπια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

-

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για  τις ελληνικές πτυχές του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, αλλά και επικριτικός σχετικά με την διαχείριση που έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις, και ειδικότερα η ΝΔ., ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στην δίωρη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το "Μακεδονία-Σκόπια" είναι «ένα όνομα που προτείνανε ή υιοθετήσανε οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και όλοι αυτοί που αδόξως με κατηγορούν και που παριστάνουν τους Μακεδονομάχους και  δεν δέχονται στη σύνθετη ονομασία το όνομα Μακεδονία». Διεμήνυσε μάλιστα ότι αν τον  προκαλέσει κανείς ξανά, «όλα αυτά θα κατατεθούν και στη Βουλή αν χρειαστεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε, επίσης, ότι «υπήρξαν ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν υιοθετήσει το Μακεδονία-Σκόπια, ως διεθνή ονομασία, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη είπε ότι στο τραπέζι υπάρχουν τρία ονόματα, τα Nova Makedonija, Severna Makedonija και το Gorna Makedonija, καθώς το Vardarska Makedonija το απέκλεισαν εξαρχής τα Σκόπια. Σε ο, τι αφορά το "Μακεδονία του Ίλιντεν"  ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι έχει απορριφθεί από την ελληνική πλευρά.

Άτοπες και απαράδεκτες οι δηλώσεις Μποζντάγ

Ως άτοπες και απαράδεκτες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου και την σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού σχετικά με τους οκτώ  Τούρκους στρατιωτικούς.

«Η μόνη δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους Δικαίου» είπε ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι το περιεχόμενο είναι ανάξιο και απαράδεκτο.

Στην ερώτηση, αν τον προβληματίζει ότι στην δήλωση αυτή υποδηλώνεται πρόθεση των Τούρκων να τους απαγάγουν ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιγνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε».

Παραλλήλως εκτίμησε ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης που έκανε την συγκεκριμένη δήλωση, «δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις και μίλησε κάτω από την επιρροή του προεκλογικού τους αγώνα, με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο εξαρχής».

Τέλος, ερωτηθείς αν φοβάται κλιμάκωση της έντασης μέχρι τις τουρκικές εκλογές ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: «Εγώ δεν έχω φόβους με την Τουρκία.  Την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που να υπερασπιζόμαστε τη θέση και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Αντίδραση και από Κουμουτσάκο

Θρασείες, εμπρηστικές και απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς και ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος, , με ανάρτησή του στο twitter.

«Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης για τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους "8", προσβάλλουν την αρχή του κράτους δικαίου. Είναι θρασείες και εμπρηστικές και για αυτό απόλυτα απαράδεκτες» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.