Κουρτς: Έκτακτη σύνοδος για Brexit τον Νοέμβριο

-

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, επιβεβαίωσε ότι τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί «μια ειδική σύνοδος κορυφής» για το Brexit, αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

«Βρέθηκε συμφωνία: θα υπάρξει ειδική σύνοδος κορυφής τον Νοέμβριο και οι επικεφαλής των χωρών θα το στηρίξουν», επεσήμανε ο Κουρτς μιλώντας στους δημοσιογράφους καθώς προσερχόταν σήμερα για τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε επισημάνει χθες ότι αναμένει τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συνόδου «στα μέσα Νοεμβρίου».

Μετά το χθεσινό τους άτυπο δείπνο μαζί με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, οι 27 υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα για ένα γεύμα όπου θα συζητήσουν τη στρατηγική τους ενόψει των τελευταίων εβδομάδων διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ένωση. «Πιστεύω ότι γνωρίζετε πως οι προσεγγίσεις είναι ακόμη πολύ διαφορετικές», σχολίασε ο Κουρτς.

Όμως «μακριά από τη συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα και πίσω από τις σκληρές, δημόσιες θέσεις που εκφράζονται στα μέσα (…) έχω την εντύπωση ότι και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση ότι μπορεί να βρεθεί λύση μόνο αν η κάθε μία κάνει βήματα προς την άλλη», κατέληξε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.