Κύπρος: 44 χρόνια από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου

-
Χωρίς πυξίδα σε ναρκοπέδιο πορεύεται η Κύπρος, Ανδρέας Θεοφάνους

Eκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου και απόδοσης τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, προασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τη Συνταγματική νομιμότητα, πραγματοποιούνται στην Κύπρο, 44 χρόνια μετά.

Στις 8.20 το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα το 1974, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στο επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες στο πραξικόπημα.

Μετά το μνημόσυνο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το άφρων και προδοτικό πραξικόπημα ήταν αποτέλεσμα του διχασμού, προσθέτοντας ότι σήμερα ο τόπος βιώνει τις συνέπειες.

«Αυτά είναι που πρέπει να προβληματίσουν όλους ώστε μέσα από την ενότητα να αντιμετωπισθεί η τραγική πραγματικότητα», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι η συνέχιση του απαράδεκτου στάτους κβο οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Άγκυρα και τους Τουρκοκυπρίους να αλλάξουν νοοτροπία.

«Εύχομαι, να αλλάξουν μυαλά, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα είναι αντάξια με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.