Λιβύη: Επιδρομή των δυνάμεων του Χάφταρ στο αεροδρόμιο της Τρίπολης

-
Συμφωνία εκατομμυρίων υπογράφει η Τουρκία στην Λιβύη

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, εξαπέλυσε νέα αεροπορική επιδρομή, τη δεύτερη σε ισάριθμες νύχτες, στο στρατιωτικό τμήμα του μοναδικού αεροδρομίου που παραμένει σε λειτουργία στην πρωτεύουσα Τρίπολη, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του.

Ο ΛΕΣ εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου επιχείρηση με σκοπό να κυριεύσει την πρωτεύουσα και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), αλλά συνάντησε σφοδρή αντίσταση από μέρους παραστρατιωτικών ομάδων που δηλώνουν πίστη σε αυτή και δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να διαπεράσει τις γραμμές τους σε νότια προάστια.

Η πολιτική κίνηση στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης με λίγες εξαιρέσεις διεξάγεται κανονικά, παρά τις εχθροπραξίες.

Ο ΛΕΣ ανέφερε αργά χθες βράδυ ότι επιτέθηκε στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου, στοχοθετώντας ένα «τουρκικό αεροσκάφος». Δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ο ΛΕΣ έκανε λόγο για μια παρόμοια επιδρομή το βράδυ της Τετάρτης. Η κίνηση των πολιτικών αεροσκαφών δεν επηρεάστηκε, κατ’ αυτόν. Η σύγκρουση επέτεινε το χάος που βασιλεύει στη Λιβύη μετά το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Ο ΛΕΣ, που θεωρείται πως υποστηρίζεται ενεργά από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, κατηγορεί ιδίως την Τουρκία ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση στην Τρίπολη και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ. Χαρακτηρίζει τις παρατάξεις αυτές «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Η ΚΕΕ θεωρείται επίσης πως υποστηρίζεται από το Κατάρ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.