Ο Τούρκος δημοσιογράφος Μπουλέντ Μουμάι που αρθρογραφεί στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του ότι πενήντα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος  στην Τουρκία έτρεξαν να εμβολιασθουν προσπερνώντας τους 90χρονους και ότι η Κίνα έστειλε στη χώρα εμβόλια (εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί καν στην Κίνα επί της ουσίας όπως γράφει) μόνον όταν ο Ερντογάν συνέλαβε και απέλασε Ουϊγούρους.

Οι Ουϊγούροι που τα τελευταία χρόνια είχαν καταφύγει στην Τουρκία και  ο Ερντογάν τους χαρακτήριζε “αδέλφια μας”, διώκονται στην Κίνα ως τρομοκράτες ισλαμιστές και εθνικιστές. Πρόσφατα η Τουρκία πέρασε νόμο για την έκδοσή τους, καθώς η Κίνα αρνείτο να παραδώσει εμβόλια αν ο Ερντογάν δεν φρόντιζε να υπογραφεί η σύμβαση περί διμερών απελάσεων που είχε ετοιμάσει και υπογράψει πριν από ενάμισι μήνα η Κίνα.

Τα εμβόλια

«Όσες χώρες αντέδρασαν έγκαιρα και είχαν αρκετά χρήματα στη διάθεσή τους, παρήγγειλαν και διασφάλισαν εμβόλια», γράφει ο Μουμάκι. «Εμείς αντιθέτως αρκεστήκαμε σε εμβόλια που φαίνονταν ίσα που να περνάνε την τρίτη φάση των δοκιμών και που τα ενέκριναν οι εγχώριοι ειδικοί του καθεστώτος. Το μόνο που πήραμε από το εμβόλιο της Biontech, αυτό που διατυμπανίστηκε εδώ ως εκείνο που ανακαλύφθηκε από Τούρκους, ήταν η περηφάνια. Το εμβόλιο των Τουρετζί και Σαχίν δεν γεμίζει τα ράφια μας, αλλά μόνο τους τίτλους των ειδήσεων.

»Το μόνο εμβόλιο που κατάφερε να αγοράσει η κυβέρνηση είναι το Coro­na­Vac το οποίο δεν έχει εγκρίνει για ευρεία χρήση ούτε καν η ίδια η Κίνα. Η πρώτη παραλαβή ήταν μόλις 1,5 εκατομμύρια δόσεις. Βάσει του σχεδίου με τις προτεραιότητες εμβολιασμού, οι πρώτοι θα ήταν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας. Υπήρχαν όμως και άλλοι που προφανώς είχαν την ίδια προτεραιότητα με το ιατρικό προσωπικό: η 50μελής κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ που εμβολιάστηκε ακόμη και πριν από την ευπαθή ομάδα των άνω των 90 ετών».

»Η χρονική συγκυρία της πρώτης παραλαβής δεν ήταν μάλιστα τυχαία. Κατέφθασε λίγες ημέρες μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία και μόλις η τουρκική Βουλή πέρασε νόμο για την απέλαση Ουϊγούρων που ζουν στην Τουρκία. Παρόμοιο σκηνικό και στην δεύτερη παράδοση: έγινε μετά τις συλλήψεις Ουϊγούρων στην Κων/πολη.

Δίωξη επειδή δεν έγραψε με κεφαλαία την “τουρκική βουλή”

«Η η κατάσταση στην Τουρκία είναι γενικότερα τραγική. Η φτώχεια εντείνεται, η ανεργία αυξάνεται με ρυθμούς ρεκόρ  και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Ερντογάν, ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξάνεται αλματωδώς. Όσον αφορά το έτος μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε ο Ερντογάν για το 2021, αυτό περιορίζεται μέχρι στιγμής στη δίωξη ακόμη περισσοτέρων από εκείνους που τολμούν να τα βάζουν με το καθεστώς.

  Γιατί τα κράτη ωθούνται στην ανελεύθερη δημοκρατία

»Παράδειγμα, ο ίσως δημοφιλέστερος Τούρκος σχολιαστής Γιλμάζ Οζντίλ, ο οποίος καλείται να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη επειδή έγραψε με μικρά γράμματα τα αρχικά της τουρκικής βουλής. Όλα αυτά την ώρα που παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ερντογάν επιτίθενται δημοσίως σε επικριτές της κυβέρνησης και οι Γκρίζοι Λύκοι αναλαμβάνουν την τήρηση της τάξης και της δικής τους δικαιοσύνης. Έχουμε συνηθίσει τα πράγματα στην Τουρκία να μην γίνονται όπως πρέπει. Ωστόσο δεν υπολογίζαμε ότι περιμένοντας τις μεταρρυθμίσεις θα βλέπαμε να επιστρέφουμε στον Μεσαίωνα», καταλήγει στο άρθρο του στην FAZ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.