Με διαδηλώσεις υποδέχθηκαν τον Τραμπ στο Ελσίνκι

-

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμου στο Ελσίνκι για να διαδηλώσουν, μία ημέρα πριν την ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Γερουσίας, σε μικρή απόσταση από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου αύριο θα φιλοξενηθεί η πρώτη σύνοδος κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας. Σύμφωνα με την αστυνομία οι  συμμετέχοντες ήταν 2 -2.500, ωστόσο οι διοργανωτές κάνουν λόγο για πολύ περισσότερους.

Αν και κυριαρχούσαν τα συνθήματα κατά του Τραμπ, κάποιοι φώναζαν υπέρ της Ουκρανίας, ενώ υπήρχε και ένα πλακάτ με τη φράση "Απελευθερώστε τον Σεντσόφ", τον Ουκρανό σκηνοθέτη που παραμένει φυλακισμένος στη Ρωσία και κάνει απεργία πείνας από τα μέσα Μαΐου.

Υπήρχε βέβαια και μία συγκέντρωση υπέρ του Τραμπ στο κέντρο του Ελσίνκι, την οποία διοργάνωσαν ένα νεολαιίστικο κίνημα ευρωσκεπτικιστών, καθώς και μέλη μιας ακροδεξιάς οργάνωσης. Η συμμετοχή ωστόσο ήταν πολύ μικρή, μόλις 50 άτομα.

Εντωμεταξύ, η φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat νοίκιασε 300 γιγαντοοθόνες στο Ελσίνκι, στις οποίες αύριο θα αναγράφεται στα αγγλικά και τα ρωσικά η φράση «Κύριε πρόεδρε, καλωσήρθατε στη χώρα της ελευθεροτυπίας». Η εφημερίδα υπενθυμίζει έτσι το γεγονός ότι η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών που σέβονται την ελευθερία του Τύπου, ενώ οι δύο πρόεδροι έχουν πολλά ανοιχτά θέματα με δημοσιογράφους και ΜΜΕ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφθασε πριν λίγη ώρα στο Ελσίνκι, προερχόμενος από την Σκωτία, όπου πέρασε το Σαββατοκύριακο, μετά τις συναντήσεις που είχε στο Λονδίνο με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και την βασίλισσα Ελισάβετ.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.