Με γερμανικό “όχι στις κυρώσεις” άρχισε η Σύνοδος – Από κοντά και οι Ισπανοί

Με γερμανικό “όχι στις κυρώσεις” άρχισε η Σύνοδος – Από κοντά και οι Ισπανοί

Είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. «να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία», είπε η Αγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Η Γερμανίδα Καγκελάριος πρόσθεσε ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του, την «πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο στο ζήτημα των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Σαρλ Μισέλ. «Χρειαζόμαστε περισσότερη σταθερότητα, περισσότερη προβλεψιμότητα» στην περιοχή, τόνισε, μιλώντας για την ανάγκη η Ε.Ε. να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών της. «Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η ευκαιρία για την Ένωση να ξεκαθαρίσει τι περιμένει από τη μελλοντική της σχέση με την Τουρκία.

Παζάρια

Δεν διακρίνεται καμία πρόθεση να διασυνδεθούν οι κυρώσεις προς τη Λευκορωσία με τις κυρώσεις προς την Άγκυρα, όπως επιμένει η Κύπρος, αλλά (θεωρητικά τουλάχιστον_και η Ελλάδα.

Στόχος των εντατικών διαβουλεύσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να πετύχει ομοφωνία για τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, αλλά η Λευκωσία προς το παρόν επιμένει να μη δίνει τη συναίνεσή της αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα κατά της Άγκυρας.

Για τη Λευκορωσία, λαλίστατοι και απαιτητικοί

Σύμφωνα με  προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο διέρρευσε στο ΚΥΠΕ δεν περιλαμβάνει το υπό διαπραγμάτευση απόσπασμα για την Τουρκία, αλλά αναφαίρεται στη Λευκορωσία καταδικάζοντας «την απαράδεκτη βία εκ μέρους των αρχών της Λευκορωσίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς και τον εκφοβισμό, τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις μετά τις προεδρικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων η ΕΕ δεν αναγνωρίζει». Το σχετικό απόσπασμα καταλήγει ότι «πρέπει να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις χωρίς καθυστέρηση».

Σύμφωνα με γερμανικές διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα και η Κύπρος «πρέπει να δουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία να βελτιώνονται σε σταθερή βάση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, μόνον κάποια πρώτα βήματα έχουν γίνει, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν πολλά ακόμα».

Και οι Ισπανοί με τη Γερμανία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ισπανία, η οποία ήταν συγκρατημένη και στην EUROMED7, παρά τις προσπάθειες του Μακρόν. Ήταν η χώρα που αντιμετώπισε πιο ψυχρά από όλες το ελληνοτουρκικό ζήτημα και το πρόβλημα με την Κύπρο στην ευρομεσογειακή διάσκεψη των επτά και πιο ένθερμη προς τα ελληνοτουρκικά μετά τη Γαλλία, ήταν η Πορτογαλία.

Μετά τη συνάντηση του Σαρλ Μισέλ με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ νωρίτερα, ισπανικές πηγές τόνισαν τη στήριξη της Μαδρίτης στη γερμανική διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σημείωναν οι ίδιες πηγές, αλλά η Ισπανία εξαρχής έδινε προτεραιότητα στο διάλογο με την Τουρκία. Η Μάλτα είχε δηλώσει ουδετερότητα, αν και δεν είχε δεχθεί ούτε την επιχείρηση IRINI για να τηρηθεί το εμπάργκο στη Λιβύη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι