Με κορωνοϊό και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ

-

Φορέας του κορωνοϊού είναι ο τέως πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, που έκανε το τεστ με τη σύζυγό του και βγήκε θετικό και για τους δύο.

Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Γιλντιρίμ μέσω twitter. Το ζευγάρι υπεβλήθη σε τεστ σε νοσοκομείο της Άγκυρας.

Ο Γιλντιρίμ ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός τη Τουρκίας πριν την ανάληψη όλων των εξουσιών από τον Ερντογάν με αλλαγή του συντάγματος. Είναι 65 ετών.

O Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι Τούρκος πολιτικός, ο 27ος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) από το Μάιο του 2016. Είχε θητεύσει ως υπουργός μεταφορών, ναυτιλίας και επικοινωνίας σχεδόν συνεχόμενα από το 2002 μέχρι το 2013 και από το 2015 μέχρι το 2016. Στο ενδιάμεσο ήταν σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την ρήξη του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Ερντογάν και την παραιτησή του από την αρχηγία του κόμματος, ανακοινώθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του ΑΚΡ ότι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος θα ήταν ο Γιλντιρίμ, ο οποιος και εξελέγη χωρίς αντίπαλο στο δεύτερο συνέδριο του κόμματος στις 22 Μαΐου 2016. Σχημάτισε την 65η κυβέρνηση της χώρας, και έγινε πρωθυπουργός τις 24 Μαΐου 2016.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, παρέμεινε πρωθυπουργός και το 2017 με συνταγματική αναθεώρηση μετά από σχετικό δημοψήφισμα, η Τουρκική Δημοκρατία έγινε από προεδρευομένη δημοκρατία, προεδρική δημοκρατία, με αποτέλεσμα την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού. Ο Ερντογάν ορίστηκε αρχηγός του AKP, παίρνοντας τη θέση από τον Γιλντιρίμ και στο κομμα, ενώ μετά τις εκλογές ο Γιλντιρίμ ορίστηκε αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ.

Παραιτήθηκε από τη βουλευτική θέση του ώστε να διεκδικήσει τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές του 2019, ως υποψήφιος του ΑΚΡ, αλλά ηττήθηκε από τον Εκρέμ Ιμάμογλου, του CHP, τόσο στις εκλογές του Μαρτίου, όσο και στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.