Με το σταγονόμετρο μπαίνουν στον Καρά Τεπέ - Μαχαιρώματα - Αφγανοί τους απειλούν να μείνουν εκτός

-

Η Αστυνομία προσπαθεί να αντιμετωπίσει ομάδες παραβατικών Αφγανών -που το αίτημα ασύλου τους έχει απορριφθεί- και οι οποίοι τρομοκρατούν πυρόπληκτους πρόσφυγες και μετανάστες αποτρέποντας τους από το να εισέλθουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.

Οι Αφγανοί διαδίδουν ότι επίκειται μαζική αποχώρηση αρκεί να παραμείνουν στην εθνική οδό και εκτός Καρά Τεπέ. Ταυτόχρονα όμως απειλούν και όσους έχουν αντιρρήσεις ή διαδίδουν ότι θα κάψουν και τον Καρά Τεπέ, οπότε θα καούν και οι πρόσφυγες ή μετανάστες.

Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου γίνεται μια προσπάθεια να πεισθούν να μπουν στη νέα δομή όσοι ζουν στο δρόμο, στα κτήματα γύρω από την εθνική οδό αλλά και σε προαύλειους χώρους, ακόμα και σε ταράτσες, επιχειρήσεων της περιοχής.

Προτιμούν να ζουν σε ταράτσες

Πολλοί έχουν κατασκηνώσει σε ταράτσες δύο μεγάλων σούπερ μάρκετ αλλά και δεκάδων μικρών βιοτεχνιών, μεταφορικών εταιρειών και επιχειρήσεων τροφοδοσίας με τρόφιμα, οι οποίες δεν έχει καταστεί δυνατόν να λειτουργήσουν από την περασμένη Τετάρτη.

Με ένα φυλλάδιο που ετοιμάζεται στη γλώσσα τους θα ενημερώνονται όλοι ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από το νησί είναι να μπουν στη νέα δομή, να ελεγχθούν ιατρικά και να ταυτοποιηθούν.

Νέα κρούσματα

Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και το ότι από το πρωί εξετάζονται αιτήσεις ασύλου μόνο όσων έχουν μπει στη νέα δομή.

Στο μεταξύ, 14 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορονοϊού στη διάρκεια της εξέτασης στην οποία υποβλήθηκαν προκειμένου να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ. Από αυτούς τους 14 μόνον 2 ανήκουν στην ομάδα των 35 ατόμων που είχαν εξαρχής διαγνωσθεί θετικά και από τους οποίους άρχισαν ουσιαστικά τα δραματικά επεισόδια, καθώς αρνήθηκαν να μπουν σε καραντίνα.

Από το Σαββάτο το απόγευμα έχουν μπει στο νέο καταυλισμό μόνον 550 άτομα ενώ μπορεί να στεγάσει 4.500 άτομα.

Μαχαίρωμα

Αιματηρό επεισόδιο συνέβη αργά το απόγευμα της Κυριακής στο Καρά Τεπέ, όταν ένας Αφγανός που ζητούσε άσυλο μαχαίρωσε -και μάλιστα κοντά στην καρδιά- έναν συμπατριώτη του επειδή θεώρησε ότι το θύμα "πείραξε" την σύζυγό του.

Αστυνομικοί ηρέμησαν το εξαγριωμένο πλήθος που "ανάβει" με το παραμικρό επεισόδιο. Αστυνομικός έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο θύμα.

Τα περισσότερα προβλήματα προκαλούνται από Αφγανούς που πήραν και δεύτερη απορριπτική απόφαση για το αίτημα ασύλου τους και που πλέον δεν έχουν ελπίδες να τους δοθεί άσυλο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.