Σημαντικοί συμβιβασμοί στη Λιβύη, αλλά και διαφωνίες για θέσεις-κλειδιά

-

Μεγάλοι συμβιβασμοί έγιναν στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Μαρόκο μεταξύ βουλευτών των αντιπάλων παρατάξεων της Λιβύης [της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης και του κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ].

Όπως μεταδίδει το μαροκινό ειδησεογραφικό πρακτορείο MAP στον «Λιβυκό Διάλογο» μετέχουν δύο αντιπροσωπείες, με πέντε βουλευτές η καθεμιά, από το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους (δυτική Λιβύη) και το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ (ανατολική Λιβύη), παρουσία του υπουργού Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα.

«Οι δύο πλευρές ελπίζουν να πετύχουν θετικά και απτά αποτελέσματα, ικανά να ανοίξουν τον δρόμο για μια συνολική πολιτική διευθέτηση», ανέφερε το πρακτορείο.

Στις συνομιλίες υπήρξαν συμφωνίες π.χ. για να οριστούν ξεκάθαροι κανόνες ώστε να πάρει τέλος η διαφθορά και η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, αλλά και ο κατακερματισμός της εξουσίας και των θεσμών λόγω των πολλών και μικρών κέντρων εξουσίες στη χώρα.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ανωτάτου Συμβουλίου είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσωπα που θα αναλάβουν επικεφαλής σημαντικών θεσμών στη χώρα. Οι δύο πλευρές δεν μπορούν προς το παρόν να καταλήξουν στο ποιοι θα αναλάβουν διευθυντές της Κεντρικής Τράπεζας, της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC) αλλά και του στρατού.

Οι συζητήσεις γίνονται γίνονται κεκλεισμένων των θυρών σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στα νότια του Ραμπάτ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.