Μεγαλύτερη πίεση στον Μαδούρο θέλουν ΗΠΑ-Βραζιλία

-
35
«Εμφύλιος» συλλαλητηρίων στη Βενεζουέλα, Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς συζήτησε με τον ομόλογό του της Βραζιλίας Χαμίλτον Μοουράου τρόπους για να αυξηθεί η πίεση που ασκείται στον Μαδούρο ώστε να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα.

Στην πρώτη τους συνάντηση, ο Πενς ενεθάρρυνε τον στρατηγό ε.α. Μοουράου,να χρησιμοποιήσει την εμπειρία και την επιρροή που διαθέτει και να προτρέψει αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, αλλά και τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας, να αποσύρουν την υποστήριξή τους στον Μαδούρο.

Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και άλλες περίπου πενήντα χώρες υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος ανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι επανεκλογή του Μαδούρο στην προεδρία το 2018 ήταν παράνομη. Ο Μαδούρο στηρίζεται από τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Ο Μοουράου υπήρξε κατά τη διάρκεια της καριέρας του στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Βραζιλίας στο Καράκας και έχει «μοναδική» αξιοπιστία ως προς την προσπάθεια να πειστούν αξιωματικοί του στρατού της Βενεζουέλας να αλλάξουν πλευρά, κατά τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Μοουράου έχει «μοναδική αξιοπιστία ως ανώτερος πολιτικός ηγέτης με στρατιωτικό υπόβαθρο», διαθέτει μια «πολύ σημαντική φωνή» που «χρησιμοποιεί για να προωθήσει την υπόθεση» που οι δύο χώρες θεωρούν κοινή.

Πάντα κατά τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Μοουράου μπορεί επίσης να θέσει ζήτημα στη Ρωσία και την Κίνα για την υποστήριξη που προσφέρουν στον Μαδούρο, αφού η Βραζιλία είναι μέλος της ομάδας BRICS των αναδυόμενων οικονομιών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλλει κυρώσεις στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας, την PdVSA, από τον Ιανουάριο. Ο σκοπός της Ουάσινγκτον είναι να στερήσει από την κυβέρνηση του Μαδούρο τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου. Έχουν επιβληθεί επίσης κυρώσεις σε τράπεζες, ναυτιλιακές και μεταφορικές εταιρείες και πρόσωπα που συνδέονται με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Ο Λευκός Οίκος θέλει οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Βραζιλία, να εφαρμόσουν παρόμοια μέτρα, ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.