Μέρκελ για μεταναστευτικό: Χρειαζόμαστε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες

-
Μεσολάβηση Μέρκελ για συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Βουλγαρία; Ιωάννα Ηλιάδη

Μεγάλο μέρος της σημερινής συζήτησης θα αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και «το πώς θα μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη», δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό που γίνεται  στις Βρυξέλλες.

Είπε επίσης ότι θα γίνει συζήτηση και «για την δευτερεύουσα μετανάστευση», για το πώς δηλαδή «θα αντιμετωπίσουμε δίκαια ο ένας τον άλλον μέσα στον χώρο Σένγκεν. Πώς θα μπορέσουμε να βρούμε μια εύλογη ισορροπία».

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε επίσης ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 28 και 29 Ιουνίου, για το οποίο είπε ότι γνωρίζουμε πως «δυστυχώς δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα».

Για αυτόν τον λόγο πρόσθεσε «θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον», σημειώνοντας ότι «δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιόν».

Η Άγγελα Μέρκελε είπε επίσης ότι «η αναζήτηση ενός “modus vivendi” και η συνέχιση της προσπάθειας για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκονται στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών», ενώ χαρακτήρισε την σημερινή συνάντηση ως συμβουλευτική. Είπε ωστόσο ότι η συνάντηση είναι σημαντική «για το αν μπορούμε να έχουμε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μέσα στις ερχόμενες ημέρες».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.