Μέρκελ: μπορεί και να μην ξεπεραστεί η διαφορά μας σήμερα

-
Μεσολάβηση Μέρκελ για συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Βουλγαρία; Ιωάννα Ηλιάδη

Ανοιχτό αφήνει η Άγγελα Μέρκελ το ενδεχόμενο να μην διευθετηθεί απόψε η  διαμάχη Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών για την μεταναστευτική πολιτική. Η ίδια ωστόσο εκφράζει την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, το οποίο μάλιστα περιγράφει ως «ισοδύναμο» με τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ προειδοποιεί ότι «το μεταναστευτικό μπορεί πράγματι να διχάσει την Ευρώπη».

Στην καθιερωμένη «θερινή συνέντευξη» που έχει βιντεοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί απόψε από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ZDF), η Γερμανίδα καγκελάριος, ενόψει της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης αναφέρει ότι θα κάνει το παν για να παραμείνουν ενωμένα.

Στα αποσπάσματα της συνέντευξης που έχουν δοθεί ήδη στην δημοσιότητα, η Μέρκελ εμφανίζεται «λίγο πολύ ικανοποιημένη» με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και τονίζει την επιθυμία της για κοινή πορεία με τους Χριστιανοκοινωνιστές. Αναφέρει ωστόσο ότι ισχύει η αρχή, «όχι μονομερώς, όχι χωρίς συνεννόηση και όχι εις βάρος τρίτων» οι ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών.

Η καγκελάριος υποστηρίζει ότι έχει «αρκετά καλά αποτελέσματα» να επιδείξει, δηλώνει ότι και η ίδια επιθυμεί την μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και την Γερμανία και επισημαίνει ότι «η διαμάχη αφορά μόνο τον δρόμο» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Δεν καθόμουν σιωπηλή σε μια γωνιά» αναφέρει για την Σύνοδο η Μέρκελ, κάνει ωστόσο άνοιγμα στον Ζεεχόφερ και τους Βαυαρούς, δηλώνοντας ότι κατανοεί  την επιθυμία τους για «περισσότερη τάξη στα σύνορα». Συμπληρώνει όμως ότι με την συμφωνία στην ΕΕ ικανοποίησε αυτήν την επιθυμία τους.

Τέλος σχετικά με τις διαψεύσεις των Ούγγρων, των Τσέχων και των Πολωνών, η καγκελάριος εκφράζει την λύπη της αν υπήρξαν  παρεξηγήσεις και σημειώνει: «Δεν κλείσαμε απολύτως τίποτα. Πρόκειται για συνομιλίες οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.