Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ φεύγουν, οι εξοπλισμοί έρχονται

-
108
Όταν η Πολωνία λύνει το Μεσανατολικό, Βαγγέλης Σαρακινός

Η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή πυροδότησε μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών από μέρους των κρατών της περιοχής, γράφει στο σημερινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Μονάχου για την Ασφάλεια, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο όγκος των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς διπλασιάστηκε στην περιοχή από το 2013 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη πενταετία, σημειώνει η εφημερίδα.

Στην έκθεση τονίζεται πως οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν καθώς η παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή μειωνόταν. Από τις 10 χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στον πλανήτη, οι επτά βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, ανάμεσά τους σύμμαχοι της Ουάσινγκτον όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Ισραήλ και το Κουβέιτ.

Πάντα κατά την έκθεση, το Ιράν διαθέτει περισσότερους στρατιώτες, περισσότερα άρματα μάχης και περισσότερα υποβρύχια από τους αντιπάλους του στην περιοχή. Μεταξύ του 2014 και του 2018, το 53% των όπλων που προμηθεύονταν οι χώρες της Μέσης Ανατολής προερχόταν από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δεδομένα της υπηρεσίας Jane's Markets Forecast που περιέχονται στο κείμενο. Ακολούθησαν η Γαλλία (11%) και η Βρετανία (10%). Η Γερμανία προμήθευσε μόλις το 3% του συνόλου.

Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια — στην οποία δίνουν το παρών κάθε χρόνο ηγέτες και ειδικοί σε θέματα άμυνας και διπλωματίας — θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο (15η-16η Φεβρουαρίου).

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.