Μήνυμα Πάλμερ στο Βελιγράδι – Πρώτα το Κόσοβο και μετά η ΕΕ

-
609

Τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι απαραίτητος όρος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας είναι η αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους επανέλαβε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ.

Μιλώντας την Παρασκευή σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο θα πρέπει να καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση. Εξέφρασε επίσης την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών επίλυσης του ζητήματος και ανέφερε ότι η οριστική διευθέτηση των σχέσεων Κοσόβου-Σερβίας παραμένει θέμα υψίστης σημασίας για την αμερικανική διπλωματία.

«Ο Πρόεδρος Βούτσιτς και οι περισσότεροι στη Σερβία γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη με το Κόσοβο. Όσο οι ηγέτες (σ.σ. της Σερβίας) εξακολουθούν να μην αποδέχονται το Κόσοβο ως γειτονικό κράτος και το αντιμετωπίζουν ως κυριαρχία τους τότε θα υπάρξει αδιέξοδο και η Σερβία θα χάσει, πολιτικά και οικονομικά», διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ.

Άλλα μας είπε η ΕΕ

Σχολιάζοντας το μήνυμα Πάλμερ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε: «Προσπαθώ καθημερινά να πω αυτό που είναι η αλήθεια. Για τις ΗΠΑ το Κόσοβο είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο εκτός από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την πλευρά της Σερβίας. Αυτή είναι η ουσία και όλα τα άλλα αποτελούν ασήμαντες λεπτομέρειες».

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε παράλληλα την απορία του για την σιωπή των Βρυξελλών. «Αναμένω να ακούσω και την επίσημη θέση της ΕΕ διότι όταν άρχισε ο διάλογος δεν μας είπαν ότι θα πρέπει να καταλήξει στην αναγνώριση του Κοσόβου. Τότε έλεγαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαλόγου με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας, η οποία θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων», επισήμανε ο Βούτσιτς.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.