Μισό αιώνα είχε το ίδιο “ανταλλακτικό” ο μετασχηματιστής που μας βύθισε στο σκοτάδι

Πέθανε το πρόωρο βρέφος από κορονοϊό – Διασωληνωμένη η μητέρα του

Σε ηλεκτρικό εσωτερικό σφάλμα του αυτομετασχηματιστή και αδυναμία λειτουργίας του διακόπτη προστασίας ισχύος αποδίδει ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) τη βλάβη που προκάλεσε μπλακ άουτ σε αρκετές περιοχές της Αττικής αλλά και της Πελοποννήσου, τη νύχτα της Κυριακής.

Σε ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ αναφέρεται ότι ο συνδυασμός των δύο αυτών βλαβών οδήγησε στην εκδήλωση φωτιάς, που προκάλεσε τη διακοπή ηλεκτροδότησης. Ο αυτομετασχηματιστής είναι κατασκευής του 1986 ενώ ο διακόπτης είναι ακόμη πιο παλιός και, συγκεκριμένα, του 1972.

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής σημειώνει πως παρότι έχει προκηρύξει διαγωνισμό από το 2018, προσφυγές καθυστέρησαν τη διαδικασία, με τους νέους αυτομετασχηματιστές –τώρα όπως λένε, επίκειται η παράδοσή τους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση του έργου πλήρους ανακατασκευής του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου, η οποία περιλαμβάνει την αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος διακοπτικού εξοπλισμού 150 kV και 400 kV με σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας κλειστού τύπου.

Είναι πολλά τα χρόνια

Ειδικότερα για τον εξοπλισμό που παρουσίασε βλάβη, σημειώνεται ότι ο αυτομετασχηματιστής κατασκευάστηκε το 1986 και ο διακόπτης το 1972 και τέθηκαν σε λειτουργία το 1991, γεγονός που αποδεικνύει την παλαιότητα μέρους του εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς.

Ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι έχει πρόγραμμα που προβλέπει στοχευμένες σταδιακές αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένων στοιχείων του εξοπλισμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχουν ορίσει οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά για το 2021 και το 2022, έχουν προϋπολογιστεί ανανεώσεις εξοπλισμού ύψους 16,5 εκατ. και 21 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλιστεί, χωρίς διαταραχές για τους καταναλωτές, η εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς με κατάλληλο σχεδιασμό και κατανομή φορτίων και παραγωγής. Σε αυτό θα συμβάλλει ουσιαστικά η συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΗ και την Κόρινθος Power. Εν συνεχεία αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση του έργου πλήρους ανακατασκευής του Κέντρου της Κουμουνδούρου, με αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος διακοπτικού εξοπλισμού με σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS).

Το “ανανεωμένο” Κέντρο θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 και θα τροφοδοτεί 24 γραμμές αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του φορτίου στο λεκανοπέδιο Αθηνών. Επιπλέον, στις νέες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ θα διασυνδεθεί το καλώδιο Αττικής – Κρήτης, καθώς και ο Ανατολικός Διάδρομος Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική).

Αττική και Πελοπόννησος

Ειδικότερα για το σύστημα ηλεκτροδότησης της Αττικής, προκειμένου να διασφαλιστεί το αναγκαίο επίπεδο αξιοπιστίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ηλεκτροδότησης, είναι απαραίτητη η αναβάθμιση του ΚΥΤ Αργυρούπολης στην Υπερυψηλή Τάση, καθώς και η πλήρης ανακατασκευή του Κέντρου στο Ρουφ προκειμένου να δημιουργηθούν πρόσθετοι, ισχυροί κόμβοι στο Λεκανοπέδιο αντίστοιχοι με το Κέντρο Κουμουνδρούρου και το Κέντρο Παλλήνης.

«Σε ό,τι αφορά στο Σύστημα της Πελοποννήσου, όταν ολοκληρωθεί ο Δυτικός Διάδρομος (Μεγαλόπολη-Πάτρα-Δυτική Στερεά), συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, η ηλεκτροδότηση θα θωρακιστεί πλήρως, αφού ακόμη και σε περίπτωση ανάλογης σοβαρής βλάβης στην Αττική το σύστημα της Πελοποννήσου δεν θα επηρεαστεί», αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ και διαβεβαιώνει τους κατοίκους των παρακειμένων περιοχών ότι το συμβάν δεν προκάλεσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς ο εξοπλισμός που καταστράφηκε δεν περιείχε επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως PCBs/PCTs.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι