Μητσοτάκης: Τηρείτε τα μέτρα, μη χάσουμε όσα πέτυχαν οι πολίτες με τόσες θυσίες

-
67

Στην ανάγκη να διατηρηθούν τα κεκτημένα που πέτυχαν οι πολίτες και η χώρα κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας και να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα με ευλάβεια από όλους, ιδίως τους επαγγελματίες του τουρισμού, στάθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με φορείς και πολίτες στην Κέρκυρα το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρχει εγρήγορση και ευλαβική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας που προστατεύουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό, στην εστίαση και στα εποχικά καταστήματα που είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «εφόσον κρίνουμε, αξιολογώντας τα στοιχεία, ότι θα χρειαστεί και άλλη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπως το είπαμε και το έχουμε κάνει, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε και τώρα».

Επισης στάθηκε στην πολύ δυσάρεστη εικόνα του "Αχιλλείου" για το οποίο δεσμεύθηκε να βρεθούν κονδύλια "ώστε να μην αποτελεί ντροπή". Είπε, επίσης, ότι δρομολογείται η οριστική λύση για το πρόβλημα των απορριμάτων.

Ως κόρην οφθαλμού

«Είμαστε σήμερα σε θέση να υποδεχόμαστε έστω και λίγους επισκέπτες, και σε καλύτερη θέση από ό,τι είναι άλλες μεγάλες τουριστικές αγορές, επειδή πετύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη της φάση. Θέλω να τονίσω ότι αυτό το κεκτημένο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει αμέσως μετά: «Σήμερα πρέπει να είμαστε δίπλα προσεκτικοί σε σχέση με το πώς συμπεριφερόμασταν πριν από ένα μήνα, επειδή γνωρίζουμε ότι στατιστικά, όταν ανοίγουμε τη χώρα σε ξένους επισκέπτες, θα έχουμε και κάποια εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού».

Υπάρχει χαλάρωση

«Θα επιμείνω λοιπόν πάρα πολύ και θα ζητήσω τη συμπαράσταση όλων των επαγγελματιών του τουρισμού, να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα, ειδικά τα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζόμενων στον τουρισμό, στην εστίαση, στα εποχικά καταστήματα τα οποία είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό. Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω κι εγώ ότι υπάρχει μία συνολικότερη χαλάρωση. Πρέπει να επανέλθουμε σε καθεστώς εγρήγορσης» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κέρκυρα, συνολικά για τα Ιόνια νησιά καθώς από τις 15 Ιουλίου, όπως γνωρίζετε, θα υποδεχόμαστε πια και επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα -εξαιρετικά σημαντική όμως για τα Ιόνια και για την Κέρκυρα- οπότε καθώς οι τουριστικές ροές θα αυξάνονται θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ πιο προσεκτικοί» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

500 τεστ ημερησίως στην Κέρκυρα

«Μετά από συνεννόηση που είχα με τον Υπουργό Υγείας, θα φέρουμε άμεσα στην Κέρκυρα έναν μοριακό αναλυτή έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε PCR τεστ στο νησί. Θα μπορούμε να κάνουμε εδώ  500 την ημέρα, χωρίς να χρειάζεται να μετακινούμε δείγματα αλλού. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανταπόκριση του συστήματος συνολικά»

Πρόσθετη στήριξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο τουρισμό, ώστε μέσα από τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, οι επιχειρήσεις να μην απολύουν και να διατηρούν σταθερές τις θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Οπότε και εφόσον κρίνουμε, αξιολογώντας τα στοιχεία, ότι θα χρειαστεί και άλλη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπως το είπαμε και το έχουμε κάνει, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε και τώρα. Θα δούμε τα στοιχεία του Ιουλίου, θα δούμε πόσο άσχημα θα πάει ο τουρισμός, η πόσο καλά θα πάει, ξέρουμε πού θα έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες αλλά δεν τις έχουμε ποσοτικοποιήσει ακόμη, και εδώ είμαστε αν χρειάζεται να παρέχουμε και πρόσθετη στήριξη στους επιχειρηματίες μεγάλους, μεσαίους, μικρούς, δεν κάνουμε διακρίσεις»

Βρυξέλλες - Δεν θα σκορπίσουμε λεφτά αριστερά και δεξιά

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών: «Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα βρεθώ στις Βρυξέλλες. Θα έχουμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής με σκοπό να κλείσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, μια πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα, αλλά και το επόμενο ΕΣΠΑ, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Μαζί αθροιζόμενα αυτά μας δίνουν τεράστιες χρηματοδοτικές δυνατότητες για την επόμενη μέρα. Αλλά δεν είναι λεφτά που μπορούμε να τα ξοδέψουμε δεξιά και αριστερά ούτε λεφτά τα οποία πρέπει να πάνε στην κατανάλωση, είναι λεφτά τα οποία πρέπει να πάνε σε επενδύσεις και σε μεταρρυθμίσεις. Είναι λεφτά τα οποία θα μας βοηθήσουν να εκσυγχρονίσουμε και το τουριστικό μας προϊόν, να κάνουμε επενδύσεις οι οποίες είναι συμβατές με την κεντρική μας φιλοσοφία που είναι μία φιλοσοφία προστασίας του περιβάλλοντος και επενδύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρώπη. Και αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία».

Αχίλλειο

Πρώτος σταθμός του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα ήταν το Αχίλλειο, όπου αντίκρυσε μία «εικόνα απογοητευτική, η οποία δεν αρμόζει στο σπουδαίο μουσείο που αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του ιστορικού κτηρίου και στους κήπους, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ, Στέφανο Βλαστό.

«Είναι μεγάλη ντροπή ότι το Αχίλλειο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και μεγάλες οι ευθύνες αυτών οι οποίοι το επέτρεψαν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την κ. Κράτσα.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την αποκατάσταση του μουσείου στην αίγλη που του αρμόζει και την ανάδειξη πτυχών του που παρέμεναν αφανείς, όπως ο κήπος. Τόνισε ωστόσο ότι το μνημείο αφέθηκε σε «προκλητική παραμέληση» στο παρελθόν, με συνέπεια η σημερινή κυβέρνηση να κληθεί να καταβάλει τεράστια προσπάθεια προκειμένου να προλάβει την ένταξη της επισκευής στο ΕΣΠΑ.

Το όλο στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης του Αχιλλείου περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους 12 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

Τα απορρίμματα στη Λευκίμμη

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο 12μηνο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, σε αντιδιαστολή με την κατάσταση που επικρατούσε προεκλογικά, την οποία χαρακτήρισε «ντροπή».

«Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και σε μεγάλο βαθμό το έχουμε λύσει, ήταν μία κεντρική μου δέσμευση», δήλωσε στους φορείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αντιμετωπίσαμε το φλέγον ζήτημα μιας πόλης η οποία πλημμύριζε από σκουπίδια και αποτελούσε όχι απλά προσβολή για τον επισκέπτη αλλά κυρίως πηγή προβλήματος δημόσιας υγείας κυρίως για τους κατοίκους του νησιού».

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι αποδέχθηκε την πρόταση του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για παραχώρηση και μετατροπή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης σε περιβαλλοντικό πάρκο και σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

«Η πληγή της Λευκίμμης κλείνει οριστικά για την Κέρκυρα, διότι ήταν μία υπόθεση η οποία έχει τραυματίσει πολύ -την είχα παρακολουθήσει κι εγώ από κοντά- την τοπική κοινωνία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Στόχος της κυβέρνησης και του δήμου είναι, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ταχεία δημοπράτηση του έργου κατασκευής μονάδας στο Τεμπλόνι, πάντοτε με βάση τους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ώστε η Κέρκυρα να αποκτήσει έναν σύγχρονο χώρο διαχείρισης απορριμμάτων».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.