Μπάιντεν: Ο Τραμπ να πιέσει την Τουρκία - Μεγαλώνει υπέρ του η ψαλίδα με τον Τραμπ

-

Μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ώστε να σταματήσει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας στέλνει ο Τζο Μπάιντεν σε αποκλειστική δήλωση του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα, ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, και πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ζητεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει και την πρόσφατη απόφασή του για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Αναλυτικά η δήλωσή του Τζο Μπάιντεν προς τον «Ε.Κ.» είναι η εξής:

«Υποστηρίζω τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ και των Ευρωπαίων συμμάχων μας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, για την εξάλειψη των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ. Οι διαφωνίες στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστά και να προστατευθούν.

»Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης και η επανάληψη των διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ευπρόσδεκτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιδοκιμάζω επίσης τη δράση του Κογκρέσου για τον τερματισμό του αντιπαραγωγικού εμπάργκο στα μη θανατηφόρα όπλα για την Κύπρο, η οποία είναι στρατηγικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων απειλών βίας, για να δημιουργήσει το χώρο για την επιτυχία της διπλωματίας. Ζητώ επίσης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να επιστρέψει αυτόν τον θησαυρό στην παλιά του θέση ως μουσείο, διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Ορθόδοξων πιστών».

Ανεβαίνει δημοσκοπικά ο Μπάιντεν

Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα των δύο υποψηφίων άνοιξε στο 16%. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που μεταδίδει το CNN, o υποψήφιος των Δημοκρατικών φαίνεται να έχει προβάδισμα προβάδισμα 16 μονάδων έναντι του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου. Οι αμερικανικές εκλογές να απέχουν μόλις ένα μήνα.

Στις πολιτείες κλειδιά όμως, η διαφορά των δυο υποψηφίων είναι μικρότερη. Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε σε εθνικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι κατά δήλωσή τους, το 5% των Δημοκρατικών σε όλη τη χώρα έχει ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο, ενώ επιστολική ψήφο έστειλε μόνον το 2% των Ρεπουμπλικανών. (Ο Τραμπ έχει εκφραστεί αρνητικά για την επιστολική ψήφο, θεωρώντας την επικίνδυνη για νοθείες).

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.