Μυστική συμφωνία Κίνας - Καμπότζης: Παραχώρηση βάσης

-

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν μια ναυτική βάση στην Καμπότζη, βάσει μιας «μυστικής» συμφωνίας που συνήψαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, έγραψε η εφημερίδα The Wall Street Journal. Η συμφωνία, η οποία κλείστηκε την άνοιξε αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί, δίνει στην Κίνα εκτενή πρόσβαση σε τμήμα της ναυτικής βάσης Ριμ της Καμπότζης, στον Κόλπο της Ταϊλάνδης.

Αυτή η διευθέτηση θα προσφέρει στην Κίνα μεγαλύτερες δυνατότητες να αναπτύσσει δυνάμεις σε περιοχές όπου έχει εδαφικές διεκδικήσεις και οικονομικά συμφέροντα, στη Νότια Σινική Θάλασσα. Αξιωματούχοι των κυβερνήσεων της Κίνας και της Καμπότζης πάντως αρνήθηκαν ότι έχει συναφθεί τέτοια συμφωνία, διευκρίνισε η Τζέρναλ.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε την Καμπότζη να μην εφαρμόσει καμία τέτοια συμφωνία, σημειώνοντας πως η κυβέρνησή της έχει ως εκ του Συντάγματος «υποχρέωση στον λαό της να ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

«Ανησυχούμε ότι εάν η κυβέρνηση της Καμπότζης προσκαλέσει μια ξένη δύναμη να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της θα απειλήσει τη συνοχή και τον κεντρικό ρόλο της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στον συντονισμό των εξελίξεων στην περιφέρεια και θα διαταράξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ασία», υποστήριξε ακόμη το αμερικανικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση αυτή.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επισήμανε ότι η Κίνα αποπειράται να αποκτήσει στρατιωτικά ερείσματα στην Καμπότζη, σε επιστολή του με την οποία έθετε το ερώτημα γιατί η χώρα απέρριψε αμερικανική προσφορά για την επισκευή ναυτικής βάσης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.