Ναι για Σκόπια και Αλβανία λέει το Βερολίνο, αλλά θα περιμένει και τους άλλους της ΕΕ

-
87

Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία τάχθηκε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Τόνισε ωστόσο ότι αν κάποια κράτη - μέλη χρειάζονται επιπλέον χρόνο προκειμένου να πειστούν, «τότε είμαστε ευχαρίστως πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία».

«Η στάση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν πάντα πολύ σαφής: θέλουμε να ανοίξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Μάας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Γκένκ Τσακάι.

Επικαλούμενος και την πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Μάας είπε: «Μας επιβεβαιώνει σε αυτό, διότι οι προϋποθέσεις περιγράφονται ως εκπληρωθείσες και διαπιστώνεται πραγματική πρόοδος στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε παραλλήλως ότι δεν αποφασίζει η Γερμανία μόνη της, αλλά από κοινού με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη. «Αν ισχύει ότι, με λίγο περισσότερο χρόνο, υπάρχει η πιθανότητα, να συγκατατεθούν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αυτά τα κράτη - μέλη τα οποία τώρα δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν, τότε είμαστε ευχαρίστως πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία», συνέχισε ο κ. Μάας και κατέληξε διευκρινίζοντας ότι η γερμανική θέση επί της αρχής, δηλαδή υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, δεν αλλάζει.