Νέα διαδήλωση κατά του Όρμπαν στην Βουδαπέστη

-

Χιλιάδες Ούγγροι βγήκαν και σήμερα στους δρόμους της Βουδαπέστης για να διαμαρτυρηθούν κατά ενός νέου εργατικού νόμου, αλλά και κατά του τρόπου διακυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Οι σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες ονομάσθηκαν από τους οργανωτές τους «Καλά Χριστούγεννα κ. Πρωθυπουργέ» ήταν η τέταρτη διαδήλωση σε διάστημα μίας εβδομάδας με την συμμετοχή αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης, φοιτητικών οργανώσεων και πολιτών που εναντιώνονται στην κυβέρνηση Ορμπάν. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ουγγαρίας και της ΕΕ, καθώς έκαναν πορεία από την ιστορική Πλατεία των Ηρώων προς το Κοινοβούλιο.

Ο νέος εργατικός νόμος επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως και σύμφωνα με τους επικριτές του εισάγει συνθήκες δουλείας. Παραλλήλως η κυβέρνηση πέρασε και έναν νόμο για την θέσπιση διοικητικών δικαστηρίων, τα οποία θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων, όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέματα διαφθοράς.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν αυτόν τον νόμο ως την πιο πρόσφατη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών από τον Ορμπάν, ο οποίος έχει έρθει σε αντιπαράθεση και με τις Βρυξέλλες για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης, που περιλαμβάνει την επέκταση του ελέγχου της δικαστικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης.

Ο Ορμπάν επανεξελέγη τον περασμένο Απρίλιο, ποντάροντας σε μία  αντιμεταναστευτική ρητορική, ενώ πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνησή του εκδίωξε από την χώρα το Central European University, στο πλαίσιο του προγράμματος του Όρμπαν κατά του  Τζορτζ Σόρος. Σήμερα το κυβερνών Fidesz, αντιδρώντας στην διαδήλωση, ανακοίνωσε ότι «είναι όλο και περισσότερο προφανές ότι εγκληματίες συμμετείχαν στις ταραχές που οργανώθηκαν από το δίκτυο του Σόρος».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.