Νέα δυναμική στις σχέσεις Γαλλίας - Σλοβενίας

-

Σε περίοδο νέας δυναμικής εισέρχονται οι σχέσεις της Σλοβενίας με τη Γαλλία, έπειτα από την υπογραφή του σχεδίου δράσης για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που υπέγραψαν, χθες, στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Μίρο Τσεράρ και ο Γάλλος ομόλογός του, Ζαν-Ίβ Λε Ντριάν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας τονίζεται ότι, το νέο σχέδιο δράσης αφορά την περίοδο 2019-2022 και θα εμπλουτίσει την διμερή συνεργασία. Ο κ. Τσεράρ υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι, το σχέδιο δράσης, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται θέματα που αφορούν στους τομείς της επιστήμης, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της πληροφορικής και της έρευνας, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, τη στιγμή που η Γαλλία καταλαμβάνει την πέμπτη θέση των εμπορικών εταίρων της Σλοβενίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σλοβενίας και της Γαλλίας συζήτησαν, επίσης, θέματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια με τον κ. Τσεράρ να αναφέρει πως η περιοχή (σ.σ. των Δυτικών Βαλκανίων) πρέπει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία σαφής και αξιόπιστη τοποθέτηση μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους σε σχέση με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Εξάλλου, ο κ. Τσεράρ είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία, τον οποίο ενημέρωσε πως η Σλοβενία επιθυμεί στη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ (το 2021) να εξετάσει θέματα στα οποία μπορεί να συνεργαστεί με τον ΟΟΣΑ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.