Νέα βόμβα Τραμπ: Ζητά άρση των περιορισμών στην παράδοση των F35 στην Τουρκία

-
Χοντραίνει το γεωπολιτικό πόκερ στο τρίγωνο ΗΠΑ-Τουρκία-Ρωσία, Νεφέλη Λυγερού

Αντίθετη με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κογκρέσου που επιδιώκουν να θέσουν περιορισμούς στην παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία δηλώνει η αμερικανική κυβέρνηση, με επιστολή που υπογράφει ο επικεφαλής του Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι.

Με την επιστολή, η οποία απευθύνεται στην ηγεσία της Επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων της Γερουσίας, η αμερικανική κυβέρνηση ζητά την άρση των περιορισμών που προβλέπονται στο κείμενο του νόμου για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των Εξωτερικών Επιχειρήσεων.

Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι ο Λευκός Οίκος συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κογκρέσου για τη στάση της Τουρκίας σε αρκετά  θέματα, ωστόσο εκτιμά ότι η επιβολή περιορισμών θα υπονόμευε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και την αποκατάσταση των σχέσεων με την Άγκυρα.

Ελληνοαμερικανική αντίδραση

Το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ελληνοαμερικανικών, αλλά και των αμερικανοαρμενικών και χριστιανικών οργανώσεων.

«Ενθαρρύνουμε τους ηγέτες του Κογκρέσου να προχωρήσουν γρήγορα στη θέσπιση περιορισμών για τα F-35 και τις άλλες πωλήσεις προηγμένων οπλικών συστημάτων», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις οργανώσεις. Ζητούν επίσης από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους «με το αυξανόμενα εχθρικό τουρκικό καθεστώς», όπως χαρακτηρίζουν την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα γερουσιαστών αναμένεται να αντιδράσει στην προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να «καλοπιάσει» τον Ερντογάν, καθώς το αίτημα του Λευκού Οίκου έχει προκαλέσει οργή.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.