Νεκρός ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία

-

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο σκοτώθηκε σε έκρηξη σε καφέ στο κέντρο του Ντονιέτσκ.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο των αυτονομιστών DAN, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική επίθεση».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι συνθήκες της επίθεσης εναντίον του «ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ», όπως τον αποκαλεί, βρίσκονται στο στάδιο της διαλεύκανσης.

Ο Ζαχάρτσενκο, ο οποίος ήταν πρώην μηχανικός και στην συνέχεια επιχειρηματίας, έγινε πολέμαρχος από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό.

Τον Νοέμβριο 2014, μόλις λίγους μήνες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της ανατολικής Ουκρανίας, ο Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο εξελέγη πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, λαμβάνοντας ποσοστό μεγαλύτερο από 81%. Λόγω του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού που πήρε στις εκλογές, οι άλλοι διοικητές των αυτονομιστών, είχαν χαρακτηρίσει τότε τον Ζαχάρτσενκο ως την επιλογή της Μόσχας.

Υπεύθυνο το Κίεβο λέει η Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως υπεύθυνο για τον θάνατο του Ζαχάρτσενκο είναι το Κίεβο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι ο  θάνατος του Ζαχάρτσενκο δείχνει πως το Κίεβο αποφάσισε να εμπλακεί σε «αιματηρή σύγκρουση». Κάνει επίσης λόγο για παράβαση από την Ουκρανία των υποσχέσεων για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.