Ντιμιτρόφ: Αφού μπορούν οι δύο Κορέες μπορούμε κι εμείς

default image

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε ό, τι αφορά το ονοματολογικό δήλωσε από το Σούνιο, όπου μετείχε στην συνάντηση των βαλκανικών χωρών μελών της ΕΕ και των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Λίγες ώρες πριν την επικείμενη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά και τον Μάθιου Νίμιτς, ο Ντιμιτρόφ χαριτολογώντας για την ξενάγηση που θα ακολουθούσε στον Ναό του Ποσειδώνα, ευχήθηκε οι θεοί να είναι μαζί μας, κυρίως όμως αύριο.

«Αύριο έχουμε ξεχωριστές συνομιλίες με την παρουσία του κου Νίμιτς. Βρισκόμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη φάση και ουσιαστικά αντιμετωπίζουμε μία από τις τελευταίες διαφορές που έχουν απομείνει» είπε ο Ντιμιτρόφ, προσθέτοντας ότι «έχουμε μπροστά μας  μία μεγάλη ευκαιρία».

Με τα μάτια στραμμένα στις Βρυξέλλλες ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων είπε επίσης ότι θεωρεί «πως μας εμπνέει η Ημέρα της Ευρώπης, η 9η Μαΐου, κατά την οποία τιμάται η Διακήρυξη Σούμαν, που μας υπενθυμίζει γιατί υπάρχει η ΕΕ. Είναι γιατί η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να συμφιλιωθούν και να γίνουν φίλοι». Εξέφρασε μάλιστα στην συνέχεια την πεποίθησή του ότι «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη διακήρυξη για να επιλύσουμε τις διαφορές μας» και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο για το μέλλον.

Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε επίσης ότι έχουμε πλέον την δυνατότητα «να κλειδώσουμε» την δυναμική που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, πρόσθεσε ότι τα Σκόπια τρέφουν μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα και έκανε ειδική αναφορά στην διοργάνωση της Συνόδου της Θεσσαλονίκης, το 2003, που όπως είπε «έδωσε ελπίδες για την περιοχή μας».

Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι αυτά είναι τα τελευταία βήματα προς την λύση, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων είπε ότι τους τελευταίους 11 μήνες οι δύο χώρες ήρθαν πολύ κοντά και ότι αν συνεχίσουμε να έχουμε αυτήν την πρόοδο «σε λιγότερο από 11 μήνες, εάν όχι σε 11 εβδομάδες, θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση».

Αίσθηση πάντως προκαλεί η αναφορά του στις εξελίξεις στην χερσόνησο της Κορέας, καθώς πρόκειται για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και ο ίδιος δεν είναι αφελής, αλλά ένας έμπειρος διαπραγματευτής. «Είδαμε τις προάλλες τις δύο Κορέες να κάνουν πρόοδο. Εάν αυτές μπορούν να το καταφέρουν, τότε κι εμείς που μοιραζόμαστε τόσα πολλά όσον αφορά τη νοοτροπία, την κουλτούρα, είμαστε γείτονες, ζούμε σ’ αυτόν τον αιώνα, είμαστε δύο ευρωπαϊκές χώρες, τότε μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε το ίδιο και μάλιστα καλλίτερα», είπε προκαλώντας εύλογα ερωτήματα ο κ. Ντιμιτρόφ.

Σε ό, τι αφορά το τελικό χρονοδιάγραμμα ο Ντιμιτρόφ είπε ότι αυτό  «υπαγορεύεται από άλλες διαδικασίες» και ανέφερε κυρίως τα χρονικά περιθώρια που θέτει η ΕΕ, «παρά από εκείνα του ΝΑΤΟ, μ’ όλο που και αυτά είναι σημαντικά», αλλά και στις εκλογικές διεργασίες στις δύο χώρες. Από αυτήν την άποψη πρόσθεσε ότι «όσο πιο σύντομα (βρεθεί λύση), τόσο καλύτερα».

Κοτζιάς: Ο δρόμος για την ΕΕ θα ανοίξει με την  νομική επικύρωση της συμφωνίας

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση για την συνάντηση που θα έχει το Σάββατο, στην Αθήνα, με τον Ντιμιτρόφ και τον Νίμιτς είπε ότι «από την στιγμή που θα συμφωνήσουμε και θα υπάρξει η νομική επικύρωση αυτής της συμφωνίας, ο δρόμος για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ είναι ανοικτός».

«Αύριο στις 10.30 θα κάνουμε τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, καθιστώντας σαφές ότι  «εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δύο πλευρές, θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί». Παραλλήλως επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Σκοπιανός ομόλογός του έχουν κληθεί να λύσουν ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι, καθώς και ότι η ιστορία δεν πρέπει να είναι φυλακή, αλλά σχολείο.

«Είναι ζητήματα που άλλες χώρες τα λύσανε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και ας ήταν και σε διαφορετικά στρατόπεδα, που σε μας όμως αναδείχθηκαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και καταλήγοντας σημείωσε: «Ελπίζουμε να αποδείξουμε ότι το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, και το μέλλον στο μέλλον».

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι