Ντομπρόβσκις: Ισχύει η ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα, μην ξεχνιόμαστε – Δεν έχουμε μνημόνιο, λέει η κυβέρνηση
01/06/2020«Για την Ελλάδα υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την διάθεση των κονδυλίων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή τους προς την εφημερίδα “Τα Νέα” και απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τα χρήματα που περιμένει η χώρα μας για την κρίση λόγω κορωναϊού.
“Οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να εμπεριέχονται στο ελληνικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στην Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης”, είπε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι και ο επικεφαλής της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Κομισιόν
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε στα σχόλια της αντιπολίτευσης περί νέου μνημονιου (σχόλια που έγιναν με αφορμή το πρωτοσέλιδο θέμα των “Νέων” για τη συνέντευξη)
Ο κ. Πέτσας είπε ότι ειδικά για τα κονδύλια των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης «δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις. Εμείς θα υποβάλουμε σχέδιο που θα δουλεύει προς όφελος όλων των Ελλήνων. Δεν υπάρχει θέμα εποπτείας και σύνδεσης πόρων με μεταρρυθμίσεις. Είμαστε μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Μην μπερδεύονται οι Ελληνες. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας».
Σε συνέντευξή του στο Open ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι “δεν έχουμε εικόνα ότι πάμε σε παράταση της εποπτείας“. Διευκρίνισε πάντως ότι είναι προφανές ότι “στη διάρκεια της διευρυμένης εποπτείας μέχρι το 2022, η δημοσιονομική διαχείριση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι εντός πλαισίου της ευρύτατης εποπτείας, παρακολουθούνται τα δημόσια οικονομικά, σε σχέση και με τη σύνδεση με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση”.
Τι άλλα είπε ο Λετονός
Ο Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι “η αποδέσμευση των πόρων προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα γίνεται σε δόσεις και θα συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένα ορόσημα, τα οποία ναι μεν θα συμφωνούνται με τα κράτη – μέλη, αλλά θα συναρτώνται με τις συστάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Για την Ελλάδα, υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια από τις ελληνικές Αρχές στον καταρτισμό των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης. Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μια βαριά γραφειοκρατική διαδικασία αλλά να είμαστε σίγουροι ότι η χρηματοδότηση χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες που διατυπώνονται για το ευρωπαϊκό εξάμηνο».
Ο Ντομπρόβσκις ανέλυσε τα ανωτέρω, αναφερόμενος στα κονδύλια του Recovery and Resilience Facility (RRF), ύψους 560 δισ. ευρώ (310 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια) του πακέτου ανάκαμψης της Κομισιόν.
Επίσης διευκρίνισε ότι “οι πόροι από αυτό το πακέτο δεν θα διατίθενται μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των κρατών – μελών μέσω μεταρρυθμίσεων».
Αναφερόμενος ειδικότερα στη διασύνδεση των μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών σχεδίων με την υλοποίηση των συστάσεων που διατυπώνει η Κομισιόν στο ευρωπαϊκό εξάμηνο ανά χώρα, είπε:
“Ελπίζουμε να βοηθήσει την εφαρμογή των συστάσεων για κάθε κράτος, διότι υπάρχει μια πραγματική χρηματοδότηση που συνδέεται με αυτές, οπότε τα κράτη – μέλη θα έχουν επιπλέον κίνητρο να τις υλοποιήσουν».
Η σύνδεση των “παροχών” με “μεταρρυθμισεις” φαίνεται και απο τις θέσεις του ίδιου για τις διαφορές στα προγράμματα συνοχής
«Σε αυτά υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οικονομικά και κοινωνικά διαρθρωτικά προβλήματα και υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, και τις συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα», ειπε. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν από το συνολικό πακέτο ανάκαμψης «New Generation EU» η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει ως επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ (με τα 18 δισ. ευρώ από τις δράσεις του RRF) και 9,4 δισ. ευρώ ως δάνεια.
Στην ερώτηση αν θα μπορούσε η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τους πόρους για να ενισχύσει τον τραπεζικό τομέα, καθώς στην πιο πρόσφατη έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου η Επιτροπή τονίζει τα συνεχιζόμενα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος τη χώρας μας, ο Ντομπρόβσκις απάντησε ότι δεν μπορεί να πει κάτι συγκεκριμένο επ΄αυτού “γιατί είναι θέμα που ενδεχομένως απαιτήσει ξεχωριστές συζητήσεις με την Ελλάδα στην πορεία, πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως και στις άλλου είδους χρηματοδοτήσεις, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ισχύοντες όροι για την κρατικές ενισχύσεις».