Ο 20χρονος Σουηδός ασθενής μας προϊδεάζει ανησυχητικά για την “αποτελεσματικότητα” της εθελοντικής καραντίνας

Ο 20χρονος Σουηδός ασθενής μας προϊδεάζει ανησυχητικά για την “αποτελεσματικότητα” της  εθελοντικής καραντίνας

Με πόνους στο στήθος νοσηλεύεται 20χρονος Σουηδός, εργαζόμενος σε εταιρεία  διαδικτυακής υποστήριξης των Χανίων, που ενώ φέρεται να είχε νοσήσει στην Αθήνα ή στην πατρίδα του, πήγε στα Χανιά και εκεί “ξανακύλησε”.

Το θέμα είναι ότι ο νεαρός δεν γνωρίζουμε απο τα στοιχεία που αναφέρονται να έκανε κάτι παράνομο. Ηρθε στην Ελλάδα πριν απο 45 ημέρες συμφωνα με πληροφορίες και κατά άλλες είχε νοσήσει στην Σουηδία και είχε ιαθεί, ενώ κατά άλλες δεν είχε νοσήσει στην Σουηδία, αλλά στην Ελλάδα. Οπως και να έχει, προ 45 ημερών στο αεροδρόμιο βρέθηκε θετικός στον ιό και του ειπώθηκε να μείνει σε καραντίνα (αυτοπεριορισμό) για 14 ημέρες.

Οσο ήταν στην Αθήνα σε καραντίνα, παρουσίασε ήπια συμπτώματα και οι γιατροί του ειπαν απλώς να συνεχίσει την  καραντίνα και αν παρουσιάσει επιδείνωση να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ.  Αλλοι λένε ότι νόσησε και πήγε στο νοσοκομείο, αλλά δεν του έκαναν εισαγωγή λόγω των ηπίων συμπτωμάτων και του είπαν να συνεχίσει την καραντίνα στο σπίτι του.  Δεν γνωρίζουμε πόσες μέρες αργότερα έφυγε ο νέος απο την Αθήνα για τα Χανιά όπου είναι και η έδρα της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, αλλά και το σπίτι του -σπίτι που του διαθέτει η επιχείρηση στην Κρήτη.

Αν μεν έφυγε απο την Αθήνα ως ασθενής παρότι του είπαν να μείνει 14 ημέρες καραντίνα, όντως παρανόμησε. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής όμως δεν προκύπτει. Οπότε, εάν ο νέος έμεινε στην πρωτεύουσα όσο έπρεπε και εν συνεχεία πήγε στα Χανιά και εκεί  “κύλησε” ξαφνικά, τότε υπάρχουν κενά στο σύστημα ασφαλείας για τον τουρισμό και τους Ελληνες.

Αλλη η καραντίνα για ασθενείς και άλλη για φορείς

Το κενό εν προκειμένω είναι σοβαρό, γιατί η καραντίνα των 14 ημερών επιβάλλεται για τους φορείς τους ασυμπτωματικούς, αλλά όταν κάποιος νοσεί, κανονικά οι γιατροί ενημερώνουν ότι η καραντίνα θα παραταθεί μέχρις ότου το τεστ βγει “καθαρό”. Και μάλιστα γίνονται κατόπιν της νόσου πάνω από ένα τεστ για να διαπιστωθεί ότι όντως ο ασθενής δεν φέρει ιικό φορτίο ικανό προς μετάδοση.

Το είπε όμως αυτό κανένας αρμόδιος στον 20χρονο Σουηδό; Δεν το ξέρουμε. Και αν το είπε, πώς διασφάλισε την τήρηση της σύστασης ή εντολής; Και γιατί βαφτίζεται υποχρεωτική η καραντίνα όταν ουσιαστικά ειναι εθελοντική στην πράξη; Ποιος μπορεί να ελέγξει τις μετακινήσεις χιλιάδων αφικομένων ανά ημέρα στην Ελλάδα, απο χώρες όπως η Σουηδία ή η Βρετανία αργότερα, δηλαδή με μεγάλο αριθμό φορέων, νοσούντων ή ατόμων σε ανάρρωση;

Οπότε ανεξαρτήτως των ατομικών ευθυνών του -αν όντως έσπασε την καραντίνα- εκεινο που ενδιαφέρει είναι κυρίως το τι χρη γενέσθαι απο την πολιτεία για την καραντίνα ιαθέντων ή ημι-ιαθέντων εκ του εξωτερικού ή “ιθαγενών”.

Ο νεαρός εργάζεται σε μεγάλη  εταιρεία τηλεφωνικής και διαδικτυακής υποστήριξης, εργασία που συχνά διεκπεραιώνεται χωρίς επαφή του εργαζομένου με κόσμο. Πάντως επειδή είχε κάποιες επαφές, γίνεται ιχνηλάτησή τους. Νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στην κλινική covid-19 των Χανίων και σύντομα θα υποβληθεί και σε δεύτερο τεστ. Μέχρι στιγμής η Κρήτη έχει 19 γνωστά κρούσματα.

Νεότερο ρεπορτάζ δείχνει ότι ο νεαρός νοσηλεύθηκε στην Αθήνα και έφυγε για τα Χανιά όταν έκανε δύο τεστ που βγήκαν αρνητικά. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι