Ο «Μακεδονικός» στρατός του Ζάεφ

-

Τα πλεονεκτήματα της εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εξήρε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στην ορκωμοσία στρατιωτών στην γειτονική χώρα.

Χρησιμοποιώντας  σταθερά τον όρο Μακεδονία για την χώρα και αποκαλώντας τον στρατό «μακεδονικό στρατό» ο Ζάεφ είπε στους νεοσύλλεκτους, με υπερβολική σιγουριά, ότι «το να είσαι στρατιώτης σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα standards των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ».

Αν και η Συμφωνία απέχει ακόμη αρκετά από το να εγκριθεί ο Ζάεφ επέμεινε να μιλά δημοσίως και σήμερα για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο έκανε και η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων Ραντμίλα Σεκέρινσκα, η οποία απευθυνόμενη στους στρατιώτες είπε: «Είστε μέρος της πρώτης ομάδας ενός συνόλου 375 νέων επαγγελματιών στρατιωτών που θα ενταχθούν στον Μακεδονικό Στρατό αυτή την χρονιά. Ξεκινάτε την καριέρα σας σε κρίσιμη περίοδο μεγάλων προκλήσεων, εκσυγχρονισμού και επαγγελματισμού του στρατού. Σε μια περίοδο στην οποία η Μακεδονία θα βελτιώσει τον στρατό της και θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ».

Σχόλιο Υπουργείου Εξωτερικών

Σχολιάζοντας την δήλωση του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικού» στρατού, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επισήμαναν ότι η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία που έχει το να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στην συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.