Ο Μπόλτον χτυπά άγρια τον Τραμπ... εξωτερική πολιτική της "χημείας"

-
159
Το Ιράν

Ο Αμερικανός πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, είπε σε μια ιδιωτική ομιλία ότι η προγενέστερη εμπειρία του προέδρου Τραμπ ως επιχειρηματία επηρεάζει τις σχέσεις του με ξένους ηγέτες, όπως μετέδωσε το NBC News επικαλούμενο αυτήκοους μάρτυρες. Ο Μπόλτον αμφισβήτησε τα πλεονεκτήματα από την προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής από τον Τραμπ με βάση το επιχειρηματικό του πνεύμα, δηλώνοντας ότι τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να τύχουν χειρισμού στη βάση του «είτε θα κερδίσεις είτε θα χάσεις» που εφαρμόζεται στις διαπραγματεύσεις στην αγορά ακινήτων και στην πράξη όταν μια συμφωνία δεν λειτουργεί, προχωρά στην επόμενη.

Ο Μπόλτον εκτίμησε ότι ο Τραμπ πιστεύει στη «χημεία» που έχει με ξένους ηγέτες, όπως τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κι αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική σχέση με αυτές τις χώρες είναι θετική, δήλωσε στο Axios μια πηγή που βρισκόταν στην αίθουσα που μιλούσε ο Μπόλτον.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον χειρισμό από τον Τραμπ της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, λέγοντας ότι η προσέγγιση του προέδρου δεν ευθυγραμμίζεται με αυτή των συμβούλων του. Επέκρινε, επίσης, την αδιαφορία του Τραμπ στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία που έχει διακομματική στήριξη στο Κογκρέσο, μετά την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα.

Ο Μπόλτον εξέφρασε την ανησυχία ότι εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί, θα μπορούσε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ κι άλλες διεθνείς συμμαχίες, ακολουθώντας μια εξωτερική πολιτική απομονωτισμού που προτείνεται από μια σειρά ανθρώπων όπως ο γερουσιαστής Ραντ Πολ.

Ο Μπόλτον ήταν επίσης επικριτικός για τον Τζάρεντ Κούσνερ και την Ιβάνκα Τραμπ, δείχνοντας ότι δεν τους παίρνει σοβαρά. Ωστόσο, όπως είπε, μπορεί να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο να ορίσει έναν φιλελεύθερο δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι έχουν πραγματική επιρροή.