Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης καταγγέλλει την "ισλαμοφοβία"

-

Οι μουσουλμανικές χώρες κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» εναντίον της ισλαμοφοβίας μετά τη σφαγή που πραγματοποιήθηκε σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος έκτακτης συνόδου τους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης εκτίμησαν πως η σφαγή του Κράιστσερτς και γενικότερα οι επιθέσεις με στόχο τεμένη ή μουσουλμάνους είναι «ωμές, απάνθρωπες και φρικτές συνέπειες» της ισλαμοφοβίας. «Απαιτούνται συγκεκριμένα, εξαντλητικά και συστηματικά μέτρα προκειμένου να θεραπευθεί αυτή η μάστιγα», προσθέτει ο ΟΙΔ στην ανακοίνωσή του.

Η πανισλαμική οργάνωσε κάλεσε επίσης τις χώρες στις οποίες ζουν μουσουλμανικές κοινότητες να «απέχoυν από οποιαδήποτε πολιτική, δήλωση ή πράξη που συνδέει το ισλάμ με την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό».

Η ΟΙΔ κάλεσε εξάλλου τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο «να διασφαλίσουν την ελευθερία της λατρείας» για τους μουσουλμάνους και να «μην επιβάλλουν περιορισμούς στα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους».

Ακόμη, οι μουσουλμανικές χώρες πρότειναν τη δημιουργία μιας «Παγκόσμιας ημέρας αλληλεγγύης κατά της ισλαμοφοβίας» τη 15η Μαρτίου, ημέρα της επίθεσης εναντίον των δύο τεμενών στο Κράιστσερτς που προκάλεσε 50 θανάτους.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Ουίνστον Πίτερς δήλωσε ότι δεν ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει να δείχνει στα προεκλογικά συλλαλητήρια πλάνα βίντεο από το περιστατικό με τους πυροβολισμούς την περασμένη εβδομάδα στο Κράιστσερτς επειδή αντιλήφθηκε ότι αυτό έχει σταματήσει.

«Όχι, δεν το ζήτησα επειδή αισθάνθηκα ότι δεν χρειαζόταν να το ζητήσω, επειδή δεν το κάνουν πια», δήλωσε ο Πίτερς στους δημοσιογράφους σε μια σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), όπου συναντήθηκε με τον Ερντογάν.

Σε μια σειρά συλλαλητηρίων στη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, περιλαμβανομένου και του χθεσινού, ο Ερντογάν πρόβαλε πλάνα από τους πυροβολισμούς στη Νέα Ζηλανδία που ο ένοπλος είχε αναρτήσει στο Facebook, προκαλώντας διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πίτερς είπε πως ο Ερντογάν τον διαβεβαίωσε ότι οι Νεοζηλανδοί πολίτες που έρχονται στην Τουρκία θα είναι το ίδιο ευπρόσδεκτοι όπως και προηγουμένως και πως οι αρχικές «παρεξηγήσεις» έχουν όλες ξεκαθαρίσει.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στην έκτακτη σύνοδο της ΟΙΔ, ο Πίτερς υπεραμύνθηκε σήμερα της αντίδρασης της χώρας του στο χειρότερο περιστατικό με πυροβολισμούς στην ιστορία της λέγοντας πως η απόκριση της αστυνομίας στη δολοφονία 50 ανθρώπων ήταν «άμεση» και ότι ο δράστης θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

«Το άτομο αυτό θα αντιμετωπίσει την πλήρη ισχύ του νόμου στη Νέα Ζηλανδία και θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε απομόνωση σε μια φυλακή της Νέας Ζηλανδίας», δήλωσε ο Πίτερς ενώπιον της ΟΙΔ. «Η αστυνομία μας έχει ξεκινήσει τη μεγαλύτερη έρευνα στην Ιστορία μας», είπε ο Πίτερς.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.