Ο πρωθυπουργός για παροχή ασύλου : Τέλος στην αυθαιρεσία

Ο πρωθυπουργός για παροχή ασύλου : Τέλος στην αυθαιρεσία

Ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, επί του νομοσχεδίου για την παροχή ασύλου, ο πρωθυπουργός είπε: «Πριν από ένα μήνα στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού από το βήμα αυτό περιέγραψα την πολιτική μας απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα ανέστιων και ξεριζωμένων που δέχεται καθημερινά η χώρα μας. Μίλησα για ανάγκη προστασίας των συνόρων μας».

«Τον αναγκαίο διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και τους κανόνες με τους οποίους όσοι δικαιούνται άσυλο θα ενσωματώνονται στην πατρίδα μας. Σήμερα το σχέδιο νόμου που θα γίνει νόμος του κράτους ολοκληρώνει την κάλυψη ενός μεγάλου κενού. Η Ελλάδα αποκτά σαφές, δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου. Να συγχαρώ τον υπουργό και αναπληρωτή του για την πρωτοβουλία και την διαδικασία που ακολουθήθηκε».

«Όλοι γνωρίζουν τι παρέλαβε μόλις ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά, διάσπαρτους στην ενδοχώρα, προβληματικές δομές όπως η Μόρια, σχεδόν 70 χιλιάδες αιτήσεις να παραμένουν εκκρεμείς και παρά τις σπατάλες που ερευνά η ΟΛΑΦ, το 70% των κονδυλίων να παραμένει ανεκμετάλλευτο. Από τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στην χώρα μας τα 4,5 χρόνια έγιναν μόλις 1806 επιστροφές στην Τουρκία».

Καθεστώς παρατεταμένης παράλυσης

«Αυτό αποδεικνύει ότι το σύστημα απονομής ασύλου ήταν σε καθεστώς παρατεταμένης παράλυσης, εκπέμποντας το μήνυμα ότι όποιος θέλει μπορεί να έρθει και να μείνει στην Ελλάδα και δίνοντας δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει την Συμφωνία και το δικαίωμα στην ΕΕ να μας ασκεί κριτική ότι δε είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Στην φύλαξη συνόρων και εφαρμογή της Συμφωνίας».

«Ένα τέτοιο πρόβλημα ευκολότερα λύνεται στην γέννησή του παρά 5 χρόνια μετά και η ψευδαίσθηση των ανοικτών συνόρων απαιτεί οργάνωση για να επανέλθει στην πραγματικότητα των ασφαλών συνόρων και η ιδεοληψία των μεταναστών που λιάζονται θέλει χρόνο για να μετατραπεί σε ορθή πολιτική αυτών που νοιάζονται».

«Δεν είμαι εδώ για να κρυφτώ πίσω από τις ευθύνες άλλων. Θα το αντιμετωπίσουμε παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες, ακόμα και ισχυρών οργανισμών, παρά τις διαφορετικές φωνές που εκπέμπονται και από την ΕΕ. Με πυξίδα την διεθνή αλληλεγγύη και την εθνική ευθύνη και το βλέμμα μας στους κυνηγημένους και τους Έλληνες».

Νόμος διεθνούς προστασίας

«Η μεγάλη τομή των ρυθμίσεων που συζητούμε σήμερα καθιερώνουμε έναν συμπαγή νόμο περί διεθνούς προστασίας που υπηρετεί 3 αρχές:

α) Κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, 1 προεδρικό διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με ευρωπαϊκές οδηγίες.

β) Απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους πραγματικούς πρόσφυγες δίνοντας προτεραιότητα στις γυναίκες και τα παιδιά, στους οποίους μάλιστα περέχει από την πρώτη στιγμή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προστασία.

γ) Όσοι παραβιάζουν τους κανόνες δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας».

Υπό προστασία οι ανήλικοι

«Με τις νέες ρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή διευρύνεται ο αριθμός των παιδιών που θα απολαμβάνουν προστασία. Στα υπό προστασία άτομα εντάσσονται όλοι οι ανήλικοι και όχι μόνο τα ασυνόδευτα παιδιά», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Επίσης θα προστατεύονται οι εκτός γάμου συγγενείς των αιτούντων άσυλο. Μέλη της οικογένειάς τους θα χαρακτηρίζονται επίσης ο εκτός γάμου σύντροφος, οι γονείς, και τα εκτός γάμου παιδιά τους. Σύντομα θα ανακοινώσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για τα 5.000 ασυνόδευτα παιδιά που υπάρχουν ήδη στη χώρα, από τα οποία δυστυχώς σήμερα μόλις 1.200 έχουν στην στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής».

«Όλοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και την παιδεία και σε 6 μήνες πρόσβαση σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης για να πάψει η Ελλάδα να προσελκύει πρόσφυγες που ήθελαν δουλειά σε ένα άλλο κράτος.Όλα αυτά είναι η ολοκληρωμένη απάντηση που δίνει στο μεταναστευτικό ένα οργανωμένο κράτος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η φάμπρικα του «μετατραυματικού στρες»

«Από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας απαλείφεται το γενικόλογο μετατραυματικό στρες που όλοι γνωρίζεται ότι δύσκολα εντοπίζεται από γιατρούς και με το οποίο είχε γίνει φάμπρικα και ψευδώς πολλοί το επικαλούνταν για να μεταφέρονται στην ενδοχώρα», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Αντίθετα όλοι οι ανήλικοι, και όχι μόνο οι ασυνόδευτοι, κρίνονται ευάλωτοι. Όλοι αναγνωρίζουν ότι ένα τόσο σύνθετο ζήτημα αντιμετωπίζεται στη γένεσή του. Η ιδεοληψία των μεταναστών που λιάζονται, χρειάζεται την τόλμη των πολιτών που νοιάζονται», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που βρίσκεται απέναντί μας και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, και θα το αντιμετωπίσουμε. Με το βλέμμα μας στους κυνηγημένους του κόσμου αλλά και στα συμφέροντα στων Ελλήνων».

Για κανόνες δεσμεύεται ο πρωθυπουργός

«Θέτουμε αυστηρούς κανόνες που δίνουν τέλος σε αυθαιρεσίες, αντιμετωπίζοντας με ευαισθησία όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Αν ο αιτών δεν συνεργαστεί αμέσως θα απορρίπτεται το αίτημα. Επίσης θα διακόπτεται η φιλοξενία σε όποιον δεν υπέβαλε αίτηση αμέσως».

 

«Απαλείφεται το λεγόμενο μετατραυματικό στρες. Είχε γίνει φάμπρικα για να μπορούν πολλοί να το επικαλούνται ψευδώς. Κάθε αίτηση θα εξετάζεται σε 6 αντί για 9 μήνες. Αν όμως ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις αρχές το αίτημα θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο και θα είναι υποψήφιος προς αποχώρηση».

«Γι αυτό και θα εξετάζονται πρώτα οι ευάλωτοι, αλλά και αυτοί με παραβατική συμπεριφορά, προκειμένου να ξεχωρίζεται και να αντιμετωπίζεται διαφορετικά η διαφορετική τους πορεία».

Τέλος στη θολή δράση των ΜΚΟ

«Ο νέος νόμος θέτει όρια στη θολή δράση ορισμένων ΜΚΟ. Και καλεί κάποιους που συνθηματολογούν για ευαισθησία από κάποια απομακρυσμένα παρατηρητήρια, να αναλάβουν την ευθύνη τους. Δεν είναι λύση να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας και να τους υποδεχτούμε όλους».

«Κάτι τέτοιο θα τους καταδίκαζε και τους ίδιους αλλά θα καταδίκαζε και τους Έλληνες. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος με την πολιτική των κλειστών συνόρων. Η πατρίδα μας ξέρει καλά από προσφυγιά. Γι΄αυτό θα δώσει καταφύγιο σε όσους το αξίζουν. Αλλά αυτό θα γίνει συντεταγμένα και δομημένα».

«Όπως καμαρώνω τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, έτσι καμάρωσα και στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου την αριστούχο μαθήτρια με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, να κρατά την ελληνική σημαία».

Κλείνω με μια μεγάλη αλήθεια, τόνισε κλείνοντας ο πρωθυπουργός και παρέθεσε μια φράση που έχει πει η μεγάλη φιλόσοφος Χάνα Άρεντ, και η ίδια κυνηγημένη επί σειρά ετών από τους ναζί: «Η αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή απλούστατα θα μένει μόνο στα λόγια και στα συνθήματα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι