Ο Σάντσεθ δεν σκοπεύει να προκηρύξει νέες εκλογές

-

Κατηγορηματικά διαψεύδει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τις κατηγορίες τού Πάμπλο Ιγκλέσιας, του αριστερού Podemos, ότι συντηρεί το πόλιτικό αδιέξοδο στη χώρα, προκειμένου να βγει ενισχυμένος από πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως τον Νοέμβριο.

«Δεν εξετάζω και δεν εργάζομαι επί της υπόθεσης μίας ακόμη εκλογικής αναμέτρησης», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στη δημόσια ισπανική τηλεόραση, αναφέρει το Reuters.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ εξασφάλισε μόλις 123 έδρες στις εκλογές, μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στο 350μελές κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τη στήριξη άλλων κομμάτων.

Τα τρία κόμματα της ισπανικής δεξιάς, το Λαϊκό Κόμμα, οι Ciudadanos και το Vox έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν τον Σάντσεθ.

Σε εθνικό επίπεδο, η συνάντηση – την Τρίτη - του Σάντσεθ και του Ιγκλέσιας ανέδειξε το μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μία κυβερνητική συνεργασία από τις εκλογές της 28ης Απριλίου, αναφέρει η «El Pais».

Το σοσιαλιστικό PSOE επιμένει στην πρότασή του για στήριξη από τους Podemos, οι οποίοι θα αναλάβουν καίριες, αλλά όχι κυβερνητικές, θέσεις στη διοίκηση του κράτους, ενώ η αριστερή παράταξη εμμένει στην είσοδό της στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αναλαμβάνοντας υπουργεία.

Ο Ιγκλέσιας κατηγορεί τον Σάντσεθ ότι επιδιώκει να ξαναβάλει τη χώρα σε εκλογική διαδικασία, καθώς δημοσκοπήσεις θέλουν τους Σοσιαλιστές να αποσπούν άλλες περίπου 20 έδρες στο Κοινοβούλιο στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε νέες κάλπες.

Η εκπρόσωπος του PSOE Αντριάνα Λάστρα από την πλευρά της κατηγόρησε ευθέως τους Podemos για το αδιέξοδο, υποστηρίζοντας ότι «νοιάζονται μόνο για τις καρέκλες στο υπουργικό συμβούλιο».

Κρίσιμη ημερομηνία θα είναι η 23η Ιουλίου, οπότε το ισπανικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία – τουλάχιστον 176 ψήφους. Εάν δεν τα καταφέρει, το κοινοβούλιο θα ψηφίσει ξανά έπειτα από δύο ημέρες.

Εάν ο Σάντσεθ αποτύχει και σε εκείνη τη δεύτερη ψηφοφορία έχει δύο επιλογές, είτε να επαναληφθεί η ψήφος εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο είτε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές τον Νοέμβριο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.