Ο ξένος Τύπος για τις Πρέσπες

Ο ξένος Τύπος για τις Πρέσπες

Εκτενείς είναι οι αναφορές του ξένου Τύπου στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, την οποία έχουν χαιρετήσει ήδη οι Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ, ενώ συνεχής είναι η ροή δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι εκφράζονται θετικά για την εξέλιξη.

Στην Γερμανία, το Der Spiegel έχει πρώτο θέμα την επικύρωση της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «μετά από σχεδόν 30 χρόνια συγκρούσεων, το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, σε “Βόρεια Μακεδονία”. Τη συμφωνία είχε υπογράψει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ το περασμένο καλοκαίρι».

To γερμανικό περιοδικό αναφέρει επίσης ότι η διαμάχη για το όνομα ξεκίνησε το 1991, όταν η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητη ως πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, υπογραμμίζοντας ότι πολλοί Έλληνες φοβήθηκαν τότε ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να έχει εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας.

Υπογραμμίζει τέλος ότι «σε αντάλλαγμα μετά την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα δεν θα αντιταχθεί πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ».

FAZ: Κυριάρχησε παρά τις αντιδράσεις ο Τσίπρας

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή την συμφωνία που επιλύει την διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας» γράφει η γερμανική FAZ , επισημαίνοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κυριάρχησε παρά την έντονη αντίδραση».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην ετερόκλητη συμμαχία που στήριξε την συμφωνία, με την οποία όπως γράφει «επικυρώθηκε η μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία». Σημειώνει τέλος ότι το κοινοβούλιο των Σκοπίων έχει ήδη εγκρίνει την συμφωνία και τις αντίστοιχες συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι «οι εθνικιστές και στις δύο χώρες αντιτάχθηκαν σε αυτή τη συμφωνία».

BBC και Guardian

Την μικρή διαφορά των υπέρ από τα κατά στην σημερινή ψηφοφορία σχολιάζει το BBC, επισημαίνοντας την ευρεία λαϊκή αντίδραση, η οποία εκδηλώνεται εντονότερα στην Μακεδονία. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πριν από την ψηφοφορία, ότι θα είναι «ένα ιστορικό βήμα» που θα βάλει τέλος στα «30 χρόνια υποκρισίας», καθώς και ότι με τη συμφωνία αυτή οι γείτονες θα γίνουν φίλοι και σύμμαχοι.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Guardian με τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικύρωσαν την αλλαγή ονομασίας της Μακεδονίας σε μία ιστορική ψηφοφορία», γράφει ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου υποστήριξε την συμφωνία, καθώς εθνικιστές που αντιτίθενται σε αυτή φώναζαν θυμωμένα «προδότες».

Όπως υποστηρίζει η πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, βάζοντας τέλος σε μία διαμάχη δεκαετιών, αν και οι αντιδράσεις κατά της συμφωνίας ήταν έντονες.

Γαλλικά ΜΜΕ: Τα πρώτα σχόλια

«Μη με ονομάζετε πλέον Μακεδονία, αλλά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Με τα λόγια αυτά η παρουσιάστρια του διεθνούς γαλλικού καναλιού France 24, αναφέρθηκε στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, πριν δώσει το λόγο στην ανταποκρίτρια του καναλιού στην Αθήνα.

Με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώνει το νέο όνομα της Μακεδονίας, η επαρχιακή εφημερίδα «Λε Ντοφινέ» (Hautes-Alpes) ) αναφέρθηκε πρώτη, στη επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία. «Οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της ιστορικής συμφωνίας για το νέο όνομα της Μακεδονίας, θέτοντας ένα τέλος στη διπλωματική διαμάχη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις των δύο χωρών. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ που για χρόνια εμποδιζόταν από το ελληνικό βέτο» καταλήγει η εφημερίδα.

Der Standard: Με τις ψήφους των Ανεξάρτητων

Στην γεωγραφία που διαμορφώθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, στην ηλεκτρονική έκδοσή της,. το δημοσίευμα παρατηρεί με έμφαση ότι στην ψηφοφορία, υπέρ της Συμφωνίας, την οποία είχαν διαπραγματευτεί οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές.

Στην είδηση σημειώνεται επίσης ότι μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον της Συμφωνίας, ενώ γίνεται αναφορά και στα χθεσινά επεισόδια και τις εκτεταμένες προσαγωγές από την συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Επείγον για τους Σέρβους

Με την ένδειξη «επείγον» μετέδωσαν την είδηση της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, από την ελληνική Βουλή, σχεδόν όλα τα ΜΜΕ στην Σερβία.

Στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης (RTS) μεταδίδονταν μάλιστα, μισή ώρα πριν την ψηφοφορία, απευθείας η συζήτηση, από το κανάλι της Βουλής, ενώ στο κείμενο της είδησης αναφέρεται ότι «με την ψήφο 153 βουλευτών τερματίστηκε η εικοσιεπτάχρονη διένεξη Αθηνών- Σκοπίων».

Επίσης, στην ιστοσελίδα τού δημοφιλούς ειδησεογραφικού σταθμού Β-92, σε δημοσίευμα με τίτλο: «Τέλος εποχής – οι Έλληνες είπαν “Ναι”» αναφέρει ότι «οι Έλληνες βουλευτές έβαλαν τέρμα σε μία διένεξη δεκαετιών κυρώνοντας την συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία».

Η απόφαση της ελληνικής Βουλής είναι πρώτο θέμα σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Σερβίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι