Οδηγίες για ένα άτακτο Brexit ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση

-

Οι Βρετανοί που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να χάσουν την πρόσβαση στους λογαριασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συνολικά θα επιβαρύνονται περισσότερο για πληρωμές με τραπεζικές κάρτες εντός της ΕΕ. Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Ευρώπη μπορεί να αποκοπούν από επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο.

Αυτές θα είναι μερικές από τις άμεσες συνέπειες που θα έχει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στην δημοσιότητα και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό της βρετανικής κυβέρνησης για την περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει τον Μάρτιο, χωρίς να έχει επιτευχθεί μεταβατική συμφωνία με την ΕΕ.

Στο έγγραφο τονίζεται επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες σε πολλούς τομείς για να περιορίσει τις επιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο κόστος στις συναλλαγές τους σε ευρώ. Η ΕΕ συμφώνησε φέτος να περιορίσει τα τέλη για συναλλαγές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία με το Λονδίνο, το μέτρο για τις διασυνοριακές συναλλαγές δεν θα εφαρμόζεται πλέον.

Η βρετανική κυβέρνηση κοινοποίησε και την πρόθεσή της να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές όπως η Bank of England και η Financial Conduct Authority ένα «γενικό μεταβατικό εργαλείο», προκειμένου η εφαρμογή των αλλαγών να είναι σταδιακή και οι επιπτώσεις μικρότερες. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν ανωμαλίες στις διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Το ίδιο έγγραφο αναφέρει τέλος ότι «απουσία ενεργειών εκ μέρους της ΕΕ, οι πελάτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου δεν θα είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των επενδυτικών τραπεζών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο». Οι Βρυξέλλες πάντως έχουν ήδη ανακοινώσει ότι είναι θέμα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών να προετοιμασθούν για το Brexit, εγκαθιστώντας έδρες εντός της ΕΕ.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.