Οι Αμερικανοί θα εκτελέσουν μια γυναίκα που σκότωσε έγκυο για να της πάρει το μωρό

-

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει για τις 8 Δεκεμβρίου την πρώτη εκτέλεση γυναίκας σε ομοσπονδιακό επίπεδο έπειτα από περίπου 70 χρόνια.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός καθ' αυτό, αλλά και το ότι η δράστιδα δεν είναι ψυχικά υγιής.

Η Λίζα Μοντγκόμερι, 52 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο το 2004. Είχε βρεθεί ένοχη για τον στραγγαλισμό μιας εγκύου στο Μισούρι. Τον Δεκέμβριο του 2004 η Μοντγκόμερι οδήγησε από το Κάνσας, όπου διέμενε, μέχρι το σπίτι της Μπόμπι Τζο Στίνετ, στο Μισούρι, δήθεν για να αγοράσει ένα κουτάβι, όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Lisa Montgomery.png

"Όταν μπήκε στο σπίτι η Μοντγκόμερι επιτέθηκε στην Στίνετ, η οποία ήταν οκτώ μηνών έγκυος, και της έσφιγγε τον λαιμό μέχρι που το θύμα έχασε τις αισθήσεις του. Χρησιμοποιώντας ένα κουζινομάχαιρο, στη συνέχεια η Μοντγκόμερι άνοιξε την κοιλιά της για να της αποσπάσει το έμβρυο και να το παρουσιάσει ως δικό της μωρό, Το θύμα ξαναβρήκε τις αισθήσεις του με το μαχαίρωμα και οι δύο γυναίκες πιάστηκαν στα χέρια, οπότε η Μοντγκόμερι τελικά στραγγάλισε την Στίνετ. Έπειτα της αφαίρεσε το βρέφος από την κοιλιά, το πήρε μαζί της και προσπάθησε να πείσει το περιβάλλον της ότι ήταν δικό της.

Το παιδί επέζησε και έχει υιοθετηθεί. Εκείνη συνελήφθη επειδή η Αστυνομία βρήκε τις διαδικτυακές συνομιλίες της με το θύμα για την αγορά του κουταβιού,  την θεώρησε ύποπτη και με την εξέταση DNA διαπιστώθηκε ότι το βρέφος ήταν της νεκρής.

Και δεύτερη εκτέλεση

Προγραμματίζεται να εκτελεστεί με θανατηφόρα ένεση στην ομοσπονδιακή φυλακή Τερ Οτ της Ιντιάνα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.Η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση ήταν η Μπόνι Χέντι, η οποία θανατώθηκε σε θάλαμο αερίων στο Μισούρι το 1953, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για την Θανατική Ποινή. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προγραμμάτισε και την εκτέλεση, στις 10 Δεκεμβρίου, του Μπράντον Μπέρναρντ, ο οποίος μαζί με τους συνεργούς του δολοφόνησε δύο πάστορες, το 1999.

Η κακή υπεράσπιση

Οι δύο εκτελέσεις θα είναι η όγδοη και η ένατη που θα πραγματοποιεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 2020. Η δικηγόρος της καταδικασμένης επιμένει ότι η Μοντγκόμερι έχει υποστεί εγκεφαλική βλάβη από τον ξυλοδαρμό που υφίστατο ως παιδί και ότι είναι ψυχικά ασθενής και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να έχει καταδικαστεί σε θάνατο. Η δράστιδα είχε υποστεί βιασμό από το πατριό της όταν ήταν έφηβη και όταν το είπε στη μητέρα της, εκείνη πήρε μια καραμπίνα και την έδιωξε άπω το σπίτι.

Η Μοντγκόμερι έκανε δυο γάμους αλλά χώρισε. Παρουσιαζόταν συχνά στην πόλη της παριστάνοντας την έγκυο.  Η δικηγόρος της σε όλη τη διάρκεια της δίκης επέμεινε χωρίς λόγο στο επιχείρημα της ψευδοκύησης, ότι δηλαδή η πελάτισσά της θεωρούσε ότι ήταν έγκυος, κάτι που ελάχιστα βοηθούσε στην απαλλαγή της και στην εδραίωση ψυχασθένειας.

Όπως είχε γράψει τότε και ο τύπος η δικηγόρος της άρχισε να επιχειρηματολογεί για την πνευματική ασθένεια της δράστιδος όταν πλέον αυτή είχε καταδικαστεί και ήταν αργά και ότι η υπεράσπιση της τότε 36χρονης ψυχασθενούς υπολειπόταν κατά πολύ από το "μέτρια".

Επί 17 ετών στις ΗΠΑ είχαν ατύπως σταματήσει οι εκτελέσεις αλλά τον Ιούλιο η κυβέρνηση Τραμπ τις επανέφερε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.