Οι Γερμανοί σνομπάρουν την Άγκυρα, αλλά από εμάς απαιτούν να συνομιλήσουμε με αυτήν

-

«Χρειαζόμαστε απευθείας συνομιλίες παρά την πρόκληση από την Τουρκία», αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, μετά τις ... εγκάρδιες συζητήσεις σε Λευκωσία και Αθήνα.

Παρότι εκνευρίσθηκε και με το Ορούτς Ρέις και με τα Βαρώσια, και ο ίδιος ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία εξαιτίας των προκλήσεών της, εντούτοις μετά από δηλώσεις κατανόησης, το "δια ταύτα" είναι... εσείς καθίστε να τα βρείτε.

«Πολύ ανοιχτές και φιλικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την δύσκολη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα είναι σαφές: χρειαζόμαστε απευθείας συνομιλίες παρά την πρόκληση από Τουρκία», αναφέρει η ανάρτηση, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφίες του κ. Μάας με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Δένδια.

Νωρίτερα, σε άλλη ανάρτηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών από την Κύπρο, αναφερόταν:

«Η αποστολή του Oruc Reis σε διαφιλονικούμενες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο είναι το αντίθετο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οποιεσδήποτε νέες έρευνες για φυσικό αέριο εκεί θα αποτελούσαν ισχυρό πισωγύρισμα για την αποκλιμάκωση και για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εξεύρυση λύσεων στην δύσκολη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Καλωσορίζω την ανοιχτή διάθεση της Κύπρου για συνέχιση της προσπάθειας διαλόγου. Γνωρίζω ότι οι συνθήκες αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολες».

Μετά από αυτό είχε πει επίσης ότι "μας απασχολούν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν" και όλοι θεώρησαν ότι αναφερόταν σε κυρώσεις. Εντούτοις το tweet δεν αφήνει και πολλές αμφιβολίες για τις γερμανικές (και ίσως γενικώς ευρωπαϊκές) προθέσεις.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.