Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ουγγαρία για τις σχέσεις της με τη Μόσχα

-

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε χθες Δευτέρα την Ουγγαρία να μην επιτρέψει στη Μόσχα «να προκαλέσει διχόνοια» στους Δυτικούς, καθώς η Βουδαπέστη θεωρείται πιο δεκτική στα ρωσικά και κινεζικά συμφέροντα.

«Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν καταφέρει να αυξήσουν την επιρροή τους εδώ, όμως δεν μοιράζονται τα αμερικανικά ιδεώδη που είναι σημαντικά για εμάς», δήλωσε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους από τη Βουδαπέστη προτού συναντηθεί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν κατά την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στην κεντρική Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πούτιν να προκαλέσει διχόνοια μεταξύ φίλων στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιζάρτο απάντησε στον Πομπέο χαρακτηρίζοντας «τεράστια υποκρισία» τις επικρίσεις εναντίον της Ρωσίας από δυτικές χώρες, καθώς και οι ίδιες έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Ο Σιζάρτο ανέφερε ως παράδειγμα το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 για την οποία η ρωσική εταιρεία Gazprom θα συνεργαστεί με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη διπλωματική στροφή της Ουγγαρίας, η οποία εδώ και κάποια χρόνια ενισχύει τις πολιτικές και οικονομικές της σχέσεις με τη Μόσχα και το Πεκίνο. Παρά το γεγονός ότι η Ουγγαρία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ο Όρμπαν διατηρεί θερμές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός συναντήθηκε δύο φορές με τον Πούτιν το 2017 και έχει ζητήσει την άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Επίσης η Ουγγαρία έλαβε το 2014 ένα αμφιλεγόμενο δάνειο από τη Ρωσία προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκταση του μοναδικού της πυρηνικού αντιδραστήρα.

Σε μια ένδειξη καλής θέλησης Ουάσινγκτον και Βουδαπέστη ανακοίνωσαν χθες ότι πρόκειται να υπογράψουν διμερή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η είσοδος αμερικανικών στρατευμάτων στο ουγγρικό έδαφος.

Η Κίνα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των διπλωματικών προσπαθειών του Όρμπαν, ο οποίος ανακοίνωσε το 2014 «το άνοιγμα προς την ανατολή» της Ουγγαρίας. Αν και η Κίνα δεν είναι μεταξύ των βασικών επενδυτών στη χώρα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «το κέντρο βαρύτητας της παγκόσμιας οικονομίας μεταφέρεται από τα δυτικά στα ανατολικά, από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό».

«Η επίθεση του Πεκίνου μερικές φορές συνοδεύεται από όρους που θα καταστήσουν την Ουγγαρία οικονομικά και πολιτικά χρεωμένη», προειδοποίησε ο Πομπέο, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσφατη συμφωνία με τον κινεζικό όμιλο τηλεπικοινωνιών Huawei για την κατασκευή του δικτύου 5G στην Ουγγαρία.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουγγαρία, η οποία είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που στηρίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος δέχεται συχνά επικρίσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αναθέρμανση των σχέσεων Ουγγαρίας- ΗΠΑ, μετά τις επικρίσεις που είχε δεχθεί ο Όρμπαν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με τις πολιτικές του που πλήττουν την ελευθερία του Τύπου, τη δικαιοσύνη και την κοινωνία των πολιτών.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βουδαπέστη ο Πομπέο συναντήθηκε με εκπροσώπους οργανώσεων που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι οποίες έχουν γίνει στόχος τα τελευταία χρόνια της ουγγρικής κυβέρνησης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.