Οι Ιρανικές αρχές ισχυρίζονται, πως συνέλαβαν οχτώ άτομα που συνδέονται με τη CIA

-
Δολοφονία Ιρανού αντικαθεστωτικού στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο IRNA, οι Ιρανικές αρχές ασφαλείας συνέλαβαν, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών, οχτώ άτομα τα οποία συνδέονται με τη CIA.

«Αυτή η ομάδα ατόμων έλαβε εκπαίδευση χρηματοδοτούμενη από την CIA σε πολυάριθμες χώρες με το προκάλυμμα να γίνουν πολίτες-δημοσιογράφοι», τόνισε το IRNA, επικαλούμενο το υπουργείο Πληροφοριών.

«Έξι συνελήφθησαν ενώ συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και εκτελούσαν εντολές της CIA και δύο ενώ προσπαθούσαν να…στείλουν πληροφορίες στο εξωτερικό».

Οι συχνά βίαιες διαδηλώσεις, που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου και επεκτάθηκαν σε τουλάχιστον 40 πόλεις, ενδέχεται να είναι οι μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην 40χρονη ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι αρχές του Ιράν έχουν κατηγορήσει τους «εχθρούς» της χώρας, κυρίως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ότι ευθύνονται για τα επεισόδια στις διαδηλώσεις.

Ένας Ιρανός αξιωματούχος δίνοντας μια αμυδρή εικόνα της έκτασης των κινητοποιήσεων είπε σήμερα ότι 200.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ενώ ένας βουλευτής ανέφερε ότι 7.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Η Τεχεράνη δεν έχει δώσει επίσημο απολογισμό νεκρών από τις ταραχές, ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι τουλάχιστον 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι ιρανικές αρχές αρνούνται αυτό τον αριθμό.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε τις ιρανικές αρχές πως αποκρύπτουν εκ προθέσεως το εύρος της καταστολής αποφεύγοντας να ανακοινώσουν απολογισμό νεκρών και συλληφθέντων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.