Οι Ιταλοί κάνουν πλάκα στην Κομισιόν

-

Για σημαντική πρόοδο στο θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού κάνουν λόγο τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μετά την συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε μια νέα πρόταση, η οποία μειώνει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2019, από το 2,4%, που προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός, στο 2,04%. Με την κίνηση αυτή, όπως ανέφερε η δημόσια τηλεόραση της Rai, η Ρώμη έκανε δεκτό το κύριο αίτημα της Κομισιόν για περιστολή των δαπανών.

Ο Κόντε τόνισε πάντως,  ότι τα δύο κύρια μέτρα της κυβέρνησης, το βασικό εισόδημα του πολίτη και η μείωση της συντάξιμης ηλικίας, θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί στην Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη, αλλά και τις επόμενες ημέρες, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε πάντως ότι «ήδη, κατά την πρώτη της εκτίμηση, μέσα σε λίγες ώρες, η Επιτροπή έκρινε ουσιαστική και ιδιαίτερα σημαντική την πρότασή μας».

Ο Κόντε πήγε στην συνάντηση με την στήριξη του Ντι Μάιο και του Σαλβίνι. «Κόντε προχώρα, ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε την διαδικασία επιβολής κυρώσεων» έγραψε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ ο ο γραμματέας της Λέγκας Σαλβίνι είχε πει νωρίτερα ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει πως δεν βλέπει τα τεράστια οικονομικά αιτήματα του Μακρόν και να γίνεται "ψείρας" με την Ιταλία».

Και μάλλον είχε δίκιο αφού η Επιτροπή, μετά την εξέγερση των κίτρινων Γιλέκων βολεύτηκε, απ’ ότι φαίνεται, με ένα μηδέν ανάμεσα στο 2 και το 4!

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.