Οι Πακιστανοί θεωρούν ανεύθυνα τα σχόλια του Μακρόν!

-
Ο Μακρόν καταγγείλει Ρωσία-Τουρκία για υπονόμευση της αφρικανικής του πολιτικής

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν κάλεσε το Facebook να απαγορεύσει το ισλαμοφοβικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα του, προειδοποιώντας για μια αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων αλλά παράλληλα κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι «επιτέθηκε στο Ισλάμ».

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον Γάλλο πρεσβευτή στην Ισλαμαμπάντ γιατί υποστηρίζει ότι παίρνει διαστάσεις η οργή των Πακιστανών για την αντίδραση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον αποκεφαλισμό Γάλλου καθηγητή στις 9 Οκτωβρίου από Τσετσένο φανατικό μουσουλμάνο.

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ο Γάλλος πρεσβευτής στο Ισλαμαμπάντ κλήθηκε στο ΥΠΕΞ προκειμένου να του επιδοθεί διπλωματική διαμαρτυρία για τα «ανεύθυνα σχόλια» του Προέδρου της χώρας, του Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ανοικτή επιστολή παράλληλα που ανήρτησε χθες, Κυριακή, στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Χαν ανέφερε πως «η αυξανόμενη ισλαμοφοβία ενθαρρύνει τον εξτρεμισμό και τη βία σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα μέσα από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

«Θα σας ζητούσα να θέσετε μια απαγόρευση για την ισλαμοφοβία και το μίσος εναντίον του Ισλάμ για το Facebook όπως αυτήν που έχετε θέσει για το Ολοκαύτωμα», ανέφερε ο Πακιστανός πρωθυπουργός. Απαντώντας, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο Reuters πως η εταιρία αντιτίθεται σε όλες τις μορφές μίσους και πως δεν επιτρέπει επιθέσεις στη βάση της φυλής, της εθνότητας, της εθνικής προέλευσης ή της θρησκείας.

«Θα απομακρύνουμε μια τέτοια ομιλία μίσους μόλις λάβουμε γνώση για αυτήν», ανέφερε εκπρόσωπος του Facebook. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση διαφάνειας του Facebook που καλύπτει έξι μήνες έως τον Δεκέμβριο του 2019, από το Πακιστάν προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αιτημάτων περικοπής περιεχομένου ως ασέμνων, ανήθικων κ.λπ. Πηγή με άμεση γνώση του θέματος στο Facebook δήλωσε στο Reuters πως τα περισσότερα αιτήματα για απομάκρυνση περιεχομένου σχετικού με το Ισλάμ, προέρχονται από το Πακιστάν, που ξεπερνά σε αυτό το θέμα άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Το Facebook συνήθως συμμορφώνεται, καθώς, αν δεν το έκανε, θα παραβίαζε τους πακιστανικούς νόμους, δήλωσε η πηγή και προσέθεσε πως οι αρχές συχνά στέλνουν κατά  δεκάδες τα λινκ που ζητούν να απομακρυνθούν.

Στην επιστολή του ο Χαν αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Γαλλία, όπου, όπως είπε, το Ισλάμ συνδέεται με την τρομοκρατία. Ο Χαν υποστήριξε πως ο Μακρόν «επιτέθηκε στο Ισλάμ επειδή ενθάρρυνε την προβολή σκίτσων που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ».

Μετά τις διαστάσεις που δόθηκαν σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για την προάσπιση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και το μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα ο Πρόεδρος της Γαλλίας έκανε και νέα ανάρτηση, όπου ξεκαθαρίζεται ότι η χώρα του έχει σαφείς αρχές για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.