Οι προτεραιότητες του Κουρτς στην προεδρία της Ευρώπης

-

Με τον γενικό τίτλο «Μία Ευρώπη που προστατεύει» αρχίζει σήμερα επισήμως η Προεδρία της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτεραιότητες της οποίας είναι η αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης» και η «περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη».

Τα θέματα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της προγραμματιζόμενης για την 20η Σεπτεμβρίου Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ, ενώ είναι ήδη γνωστό, ότι ο Κουρτς εκφράζει το σκληρό ευρωπαϊκό μπλοκ στο θέμα της μετανάστευσης. Επαναλαμβάνει άλλωστε με κάθε ευκαιρία ότι οι Ευρωπαίοι αντί να διαφωνούν για την κατανομή των προσφύγων θα πρέπει να ρίξουν το βάρος στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και υποστηρίζει εμφατικά την δημιουργία κέντρων κράτησης προσφύγων εκτός ΕΕ, την ανάγκη μεγαλύτερης βοήθειας στις χώρες διέλευσης και εισόδου, καθώς και την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Frontex.

Βαρύνουσα θέση στο πρόγραμμα της αυστριακής προεδρίας έχει και το  θέμα της ασφάλειας στη γειτονία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η  ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η αποτροπή εντάσεων μεταξύ των χωρών μελών, ειδικά μετά την σοβαρή κρίση στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής, με αφορμή το μεταναστευτικό. Σε πρόσφατες δηλώσεις του μάλιστα ο Κουρτς είπε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μία διάσπαση της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «η Αυστρία θέλει να κτίσει γέφυρες και να είναι ένας ουδέτερος μεσίτης».

Πέραν του μεταναστευτικού ζητήματος, η αυστριακή προεδρία της ΕΕ, η οποία είναι η τρίτη για την χώρα, έχει να αντιμετωπίσει άλλες δύο προκλήσεις: Την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη και το πολυετές οικονομικό πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού μετά το 2020. Στο θέμα του προϋπολογισμού, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, έχει δώσει ήδη το στίγμα του, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ειδικά μετά το οικονομικό κενό που αφήνει η αποχώρηση της Βρετανίας.

Στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας, από σήμερα και μέχρι την 31η  Δεκεμβρίου θα γίνουν συνολικά 300 συναντήσεις και 60 Συμβούλια Υπουργών, από τα οποία τα 13 στην Αυστρία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.