ΟΗΕ κατά Άσαντ για χρήση χημικών και κατά Τούρκων για Αφρίν

-

Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν χλώριο, ένα απαγορευμένο χημικό όπλο, σε ανταρτοκρατούμενο προάστιο της Δαμασκού και στην επαρχία Ιντλίμπ φέτος. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου, ανέφεραν ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα εν λόγω περιστατικά ανεβάζουν σε 39 τον αριθμό των χημικών επιθέσεων τις οποίες έχει τεκμηριώσει η Επιτροπή Έρευνας στη Συρία από το 2013, από τις οποίες 33 αποδίδονται στην κυβέρνηση, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ στο πρακτορείο Ρόιτερς. Για την ταυτοποίηση των δραστών των υπολοίπων έξι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις.

Η χρησιμοποίηση του χλωρίου ως όπλου απαγορεύεται από τη Συνθήκη για τη Χημικά Όπλα, που επικυρώθηκε από τη Συρία, και από το κοινό διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αναφέρουν οι ερευνητές στην πιο πρόσφατη έκθεσή τους.

«Προκειμένου να ανακαταλάβουν την ανατολική Γούτα τον Απρίλιο, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πολλές επιθέσεις αδιακρίτως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αμάχων, που περιλάμβαναν τη χρήση χημικών όπλων», σύμφωνα με την έκθεση.

«Η Επιτροπή καταλήγει πως σε αυτές τις δύο περιπτώσεις οι κυβερνητικές δυνάμεις και/ή συνδεόμενες με αυτές πολιτοφυλακές διέπραξαν τα εγκλήματα πολέμου της χρησιμοποίησης απαγορευμένων όπλων και της εξαπόλυσης επιθέσεων αδιακρίτως σε κατοικημένες από αμάχους περιοχές στην ανατολική Γούτα», αναφέρει.

Στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ –όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι επίκειται μεγάλη επίθεση συριακών και ρωσικών δυνάμεων εναντίον του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών– χρησιμοποιήθηκε επίσης χλώριο στις 4 Φεβρουαρίου, ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ.

«Κυβερνητικά ελικόπτερα έριξαν τουλάχιστον δύο βαρέλια με χλώριο στην περιοχή Ταλίλ της Σαρακέμπ. Εικόνες και υλικό που αναλύθηκαν από την Επιτροπή επιβεβαίωσαν την παρουσία ελικοπτέρων στην περιοχή και τη χρήση δύο κυλίνδρων κίτρινου αερίου», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση, που βασίστηκε σε 400 συνεντεύξεις, εξέτασε επίσης αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», που πραγματοποιήθηκαν από κοινού με συμμάχους Σύρους αντάρτες, για την κατάληψη της βορειοδυτικής επαρχίας Αφρίν από τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας φέτος την άνοιξη.

Το κυριότερο νοσοκομείο της Αφρίν, μια αγορά και σπίτια επλήγησαν, είπε. «Εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα αρχής γενομένης στις 20 Ιανουαρίου, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να μην έλαβε όλα τα εφικτά προληπτικά μέτρα προτού εξαπολύσει ορισμένες επιθέσεις, παραβιάζοντας το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αναφέρεται στην έκθεση.

Αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού έγιναν «διαβόητοι για τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις» στην Αφρίν, προστίθεται στην έρευνα. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άμαχοι εκτοπίστηκαν σε έξι μεγάλες μάχες στη Συρία τους πρώτους έξι μήνες του έτους, πολλές από τις οποίες σημαδεύτηκαν από εγκλήματα πολέμου, ανέφερε η έκθεση.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι εξακολουθούν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες σε υπερπλήρη κέντρα, «όπου πολλοί εξακολουθούν να κρατούνται παράνομα από τις κυβερνητικές δυνάμεις», αναφέρεται στην έκθεση.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.