Ολλανδική ΜΚΟ ξεκίνησε για Λέσβο, αλλά η Ελλάδα τους προσγείωσε στην Αθήνα

-

Στην Αθήνα αναμένεται να προσγειωθεί αεροπλάνο το οποίο ξεκίνησε από την Ολλανδία με προορισμό τη Λέσβο, ναυλωμένο από ΜΚΟ και ακτιβιστές από διάφορους ολλανδικούς δήμους που θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Εντούτοις η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει διαθεσιμότητα και η άφιξη των ακτιβιστών με υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν προς τους πρόσφυγες, θεωρήθηκε επιβλαβής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή" δεν δόθηκε άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροπλάνο και το αεροσκάφος κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο της Αθήνας. Σε σχετικό ερώτημα της «Κ», στέλεχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Το ελληνικό κράτος και κάθε κράτος συνεργάζεται με άλλα κράτη και όχι με "κινήσεις πολιτών". Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να επιδείξει οποιοσδήποτε τα φιλανθρωπικά
του αισθήματα. Αυτό θα προκαλέσει αναστάτωση. Αν οι Ολλανδοί δεν συμφωνούν με όσα αποφασίζει η επίσημη Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή υπεύθυνη για την προστασία αυτών των ανθρώπων. Ποιός θα διαλέξει και με ποια κριτήρια το ποιός θα μείνει και ποιός θα φύγει; Ακόμα κι αν έφευγαν 189 άτομα, γιατί τόσα χωρούν στο αεροπλάνο, πως θα αντιδρούσαν οι χιλιάδες που θα έμεναν πίσω;»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αποστείλει στα ελληνικά κόμματα η "Κινηση πολιτών" από την Ολλανδία, η πτήση Flight ED3040 έφυγε από το Ρότερνταμ σήμερα το πρωί με προορισμό τη Μυτιλήνη όπου σχεδιαζόταν να μείνει δύο 24ωρα. Η υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας Ankie Broekers-Knol, με την οποία επικοινώνησε η "Κίνηση πολιτών" απάντησε ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η χώρα της στην Ελλάδα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.