Οπαδός του Ερντογάν δήλωσε ο Τραμπ

-
308

«Θαυμάσια και παραγωγική» χατακτήρισε τη συνάντησή του με τον Ερντογάν ο Τραμπ, ο οποίος δήλωσε «μεγάλος οπαδός» του. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και χαρκτήρισε την Άγκυρα «μεγάλο σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται κοντά στο στόχο να αυξήσει τη συμβολή της στο ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ της. Σχολιάζοντας, ωστόσο, την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, αν και δήλωσε ότι δημιουργεί μια «πολύ σοβαρή πρόκληση» για τις ΗΠΑ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να επιλύσουν την κατάσταση.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν «τεράστιες δυνατότητες», ενώ σε ό, τι αφορά τη Συρία, αν και χαρακτήρισε «περίπλοκη» την εκεχειρία, σημείωσε ότι αυτή κρατάει και ευχαρίστησε την Τουρκία για τις προσπάθειές της.

«Πολύ ειλικρινείς» χαρακτήρισε τις συζητήσεις που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του και ο Ερντογάν, δημειώνοντας ότι ο Τραμπ του δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot, στη σωστή τιμή. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα των τζιχαντιστών ξένων υπηκόων που καρατούνται στην Τουρκία, τονίζοντας ότι οι χώρες από τις οποίες προέρχονται πρέπει να τους πάρουν πίσω. Τέλος σε ό,τι αφορά τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ότι αυτές επέφεραν πλήγμα στην «αποσχιστική ατζέντα του PKK».