Οργή από ΠΟΥ για τις ΗΠΑ και τα περί εξαγοράς

-

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ασκεί πολιτική και ότι ειδικά ο γενικός διευθυντής του εξαγοράστηκε από την κινεζική κυβέρνηση.

Με τη σειρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ, πρώην υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας, χαρακτήρισε τις δηλώσεις απαράδεκτες.

«Αυτοι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και απαράδεκτοι και ανυπόστατοι», δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας για άλλη μια φορά κατά της «πολιτικοποίησης της πανδημίας του κορονοϊού».

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Times και Daily Telegraph, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιτέθηκε φραστικά την Τρίτη στον ΠΟΥ κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης με Βρετανούς βουλευτές στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τις πηγές των προαναφερομένων εντύπων, ο Πομπέο χαρακτήρισε τον Οργανισμό «πολιτικό», κατηγορώντας τον γενικό διευθυντή του ότι «εξαγοράστηκε από την κινεζική κυβέρνηση, στην οποία εξάλλου χρωστάει την εκλογή του ως επικεφαλής του ΠΟΥ». Ο Πομπέο σύμφωνα με τα βρετανικά ρεπορτάζ χρέωσε στις αποτυχίες του ΠΟΥ και τους θανάτους στη Βρετανία.

Μιλώντας μετά τον Τέντρος, η επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Οργανισμού για την Covid-19, η δρ Μαρία Βαν Κερκόφ, είπε:

«Ως Αμερικανίδα, ποτέ δεν ήμουν τόσο περήφανη που είμαι μέλος αυτού του Οργανισμού. Παρακολουθώ το έργο του και το ξέρω από πρώτο χέρι, το τι κάνει ο δρ Τέντρος και τι κάνουν οι ομάδες μας σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ δέχεται κριτική ότι αντέδρασε καθυστερημένα. Σε αυτό τον πόλεμο εναντίον του Οργανισμού, πρωτοστατούν οι Αμερικανοί, που εξαρχής αποκαλούσαν τον ΠΟΥ «μαριονέτα της Κίνας» ώσπου στις 8 Ιουλίου, οι ΗΠΑ δήλωσαν  επισήμως ότι αποχωρούν από τον οργανισμό.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.